Patah Tulang Punggung Sembuh dengan Cepat

Patah tulang punggung memerlukan masa yang lama untuk pulih sepenuhnya. Setelah menjalani rawatan  dari doktor, pesakit terpaksa menunggu berminggu-minggu, bulan atau tahun untuk tulang sembuh sepenuhnya. 

Tentulah ia sangat mengganggu perjalan urusan harian, terhad untuk melakukan aktiviti kesukaan dan yang paling tak bes sekali ialah terpaksa terbaring atau hanya berkerusi roda sahaja. Tapi sampai bila?. Justeru itu penting untuk kita ketahui patah tulang sembuh dengan cepat supaya dapat meneruskan pekerjaan atau tanggungjawab kita semula seperti biasa.

Patah Tulang Punggung

Patah tulang punggung adalah keretakan atau patah pada bahagian atas yang terletak dekat sendi punggung. Sendi punggung adalah tempat bersambung tulang peha dengan tulang punggung. 

Kejadian atah tulang punggung terbahagi kepada 2 bahagian, samada patah tulang peha yang ada dalam soket sendi atau diluar soket sendi. 


Patah tulang punggung biasanya dialami oleh wanita yang berusia emas  yang mengalami osteoporosis atau tulang rapuh, disebabkan oleh terjatuh dan sebagainya.

Menurut Dr Zaidi Haji Ahmad, proses penyembuhan tulang melalui 3 proses secara serentak iaitu, berlaku pembengkakan, penyingkiran sel-sel yang rosak dan pembentukan semula sel-sel tulang yang baru. 

Proses pembengkakan mengambil masa berhari-hari untuk. Ia juga turut berlaku pembekuan darah pada tempat yang patah untuk memberi kestabilan kepada sruktur dan rangka tulang yang baru. Kemudian, sel sel tulang yang rosak berserta darah beku akan dikeluarkan bagi memberi laluan kepada sel-sel tulang yang baru untuk tubuh.  

Proses penyembuhan tulang adalah amat rumit, ia bergantung kepada beberapa faktor seperti usia, tempat patah, wujud penyakit kronik atau tidak, status pemakan dan lain-lain lagi.

Gelaja Patah Tulang Punggung

Antara gejala-gejala patah tulang punggung ialah:
  • Rasa sakit yang amat sangat pada bahagian punggung
  • Tidak boleh berdiri 
  • Tidak boleh mengangkat atau menggerakkan kaki
  • Lebam atau bengkak pada bahagian sekitar punggung
Punca atau Faktor Tulang Punggung Patah

Ia boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tidak mengenal usia. Ia boleh terjadi disebabkan oleh hentaman yang kuat pada bahagian punggung, mungkin disebabkan oleh aktiviti bersukan, terjatuh, kemalangan dan sebagainya. Namun begitu, faktor utama tulang punggung patah bagi individu yang berumur 65 tahun dan keatas ialah disebabkan kemerosotan kalsium di dalam tulang. Selain itu, faktor lain boleh menyebbakan patah tulang punggung ialah:

Jantina: Penurunan hormon estrogen kepada wanita setelah mengalami menopouse membuatkan wanita lebih cepat hilang kepadatan tulang membuatkan risiko wanita mengalami patah tulang adalah lebih tinggi berbanding golongan lelaki. Dikatakan 80% daripada pesakit adalah lebih ramai berbanding lelaki.

Kekurangan Nutrisi: Kalsium dan Vitamin D sangat diperlukan untuk mempunyai tulang yang kuat dan boleh mengelakkan kejadian patah tulang punggung.

Masalah Kesihatan: Gangguan kesihatan seperti masalah pencernaan boleh mengganggu penyerapan kalsium.

Kesan Ubat-ubatan: Pengambilan steroid terutamanya pnyakit asma boleh menyebabkan tulang rapuh.

Sembuhkan Patah Tulang Punggung dengan Cepat

Tahukah anda, selain pembedahan, pengambilan nutrisi yang betul juga boleh cepatkan proses penyembuhan? Ia adalah kerana, kandungan zat dalam makanan-makanan tertentu boleh mempercepatkan proses penyembuhan patah tulang. Jadi, apakah nutrisi yang diperlukan untuk mempercepatkan proses penyembuhan patah tulang punggung ni?. Antaranya ialah:

1. Protein
Protein sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan sel baru yang lebih kuat dan sihat untuk menggantikan sel yang lemah dan rosak. Sudah tentulah tulang sebagai sel hidup memerlukan makanan, iaitu protein untuk tumbuh dengan lebih cepat dan sihat. Selain itu juga, protein membantu penyerapan kalsium dengan lebih banyak, untuk menyediakan tulang yang sihat dan lebih padat.  

Satu kajian yang dijalankan oleh Penyelidik dari Universiti Tufts, diet yang mengandungi protein yang tinggi akan mempercepatkan penyembuhan tulang yang patah. Anda boleh mendapatkan sumber protein dari daging, ayam, telur dan kekacang.

2. Kalsium 
Kalsium adalah makanan tulang. Dan ia sangat diperlukan untuk menguatkan tulang dan mengelakkan tulang dari menjadi rapuh.  Jadi, anda perlu makan makanan yang tinggi kalsium untuk pertumbuhan tulang yang sihat dan padat. Antara makanan yang tinggi sumber kalsium ialah ikan salmon, brokoli, bayam, hasil teusu dan sebagainya.

3. Vitamin D
Vitamin D juga penting untuk pertumbuhan tulang yang sihat. Ia adalah nutrisi penting untuk memelihara tulang secara keseluruhannya. Bukan itu sahaja, vitamin D juga memastikan penyerapan kalsium ke dalam tulang dengan lebih efisyen lagi. Antara makanan yang kaya dengan vitamin D ialah telur, susu dan ikan.

4.Vitamin K
Vitamin K pula penting untuk mencegah pendarahan dan penyembuhan luka. Namun, ia juga boleh meningkatkan penyerapan kalsium di dalam tulang. Vitamin K memastikan penyambungan tulang yang patah dengan sempurna. Antara sumber makanan yang mengandungi vitamin K ialah, telur, avocado, brokoli dan sebagainya.

5. Vitamin C
Vitamin C terkenal dengan makanan yang kaya dengan antioksidan, yang membantu meningkatkan sistem pertahanan badan. Bukan itu sahaja, vitamin C juga membantu membaikpulih tulang yang rosak dan membantu penyerapan kalsium yang sempurna di dalam tubuh. Antara makanan yang kaya dengan vitamin C ialah oren, lemon, betik, mangga, kiwi dan sebagainya.

Rawatan Alternatif Sembuhkan Patah Tulang Punggung dengan Cepat

Antara suplement yang berkesan untuk diambil yang dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan mempercepatkan proses penyembuhan patah tulang punggung ialah:

1. Vivix. 


Vivix berperanan membaiki semula sel yang telah rosak dan mati serta melindungi sel-sel yang sihat daripada rosak. Jadi, ia terbaik untuk kesihatan yang menyeluruh. Tambahan lagi, banyak feedback dari pengamal vivix menyatakan, kurang rasa sakit dan semakin bertenaga selepas mengamalkan vivix untuk proses peyembuhan. 

Bukan itu sahaja, vivix juga bersifat antiradang yang mampu mengurangkan bengkak dan rasa sakit akibat patah tulang yang mereka alami. Ia juga mempercepatkan proses penyembuhan luka pesakit berbanding menunggu sahaja tanpa berbuat apa-apa. Jadi, jika anda mengalami patah tulang, anda WAJIB AMALKAN VIVIX untuk cepat sembuh. Duit boleh cari kan?

2. Ostematrix


Ostematrix ialah suplement penting untuk membantu tulang tumbuh dengan cepat, lebih kuat dan padat!. Ia juga dilengkapi dengan vitamin D serta magnesium yang sangat membantu tulang bercantum semula dengan sempurna. Bukan itu sahaja, ostematrix juga dapat membantu mengelakkan kekejangan, rasa lenguh-lenguh dan ia lebih kepada merehatkan otot-otot badan supaya lebih relaks dan tenang. Banyak feedback yang kami dapat, pertumbuhan tulang lebih cepat dari biasa apabila mengamalkan ostematrix hingga doktor pun terkejut!

3. ESP


ESP ialah protein soya yang berkualiti tinggi. Protein tumbuhan adalah lebih senang diserap dan dihadam oleh badan berbanding protein haiwan. Dan, ESP adalah protein yang berkualiti tinggi, diproses dengan suhu yang rendah bagi menjamin kualitinya. Ia berperanan sebagai penguat tulang, menyembuhkan luka dengan lebih cepat dan menggantikan sel-sel lama dan rosak kepada sel-sel baru yang lebih kuat dan sihat. 

4. Omega Guard 


Omega Guard mengandungi omega 3 yang berfungsi untuk anti inflamasi yang  berlaku pada kawasan yang bengkak. I ajug abagus untuk meningkatkan imun badan.

JOM TONTON VIDEO DI BAWAH, YANG MANA BELIAU MENGALAMI PATAH TULANG KERANA KEMALANGAN JALAN RAYA. SELEPAS AMALKAN SET PATAH TULANG SHAKLEE, BELIAU SEMBUH DENGAN CEPAT SEHINGGAKAN DOKTOR PUN TERKEJUT!


Bagaimana?. Beliau berusaha untuk cepat sembuh dari patah tulang. Kenapa tidak anda?. Tak kan nak terbaring sahaja tanpa buat apa-apa kan?. Jom hubungi saya sekarang untuk tamatkan penderitaan anda! Anda boleh hubungi saya seperti di bawah.

www.wasap.my/60164225314

Harisatun Nida bt Abd Rashid
sms@whatssapp@telegram: www.wasap.my/60164225314/shaklee
FB: Harisatun Nida Abd Rashid
FP: Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra
Instagram: shakleebangi_bynida
Web: www.dotneeda.com

ATAU BACA LANJUT UNTUK DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI
INGIN MENJANA PENDAPATAN 3, 4 , 5 ANGKA SEBULAN?. DAFTARLAH SEBAGAI AHLI SHAKLEE. ANDA MAMPU JANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN. MODAL SERENDAH RM80. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DIBANTU SEHINGGA BERJAYA.No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...