Cara Sembuhkan Patah Pengelangan Kaki dengan Cepat dan Kuat

Patah pada pergelangan kaki adalah  patahnya salah satu atau lebih tulang yang ada pada pergelangan kaki. Ia boleh disebabkan oleh akibat kemalangan, terjatuh, bersukan dan sebagainya


Tahap keseriusan patah pergelangan kaki adalah berbeza-beza, ada yang hanya retak ringan, patah sepenuhnya dan ada yang tulang menembusi kulit!. Apa pun, pelru untuk kita ketahui cara sembuhkan patah pergelangan kaki dengan cepat dan kuat kembali supaya kita dapat menjalani aktiviti harian seperti sediakala.

Secara umumnya, tulang kaki memiliki 3 bahagian tulang iaitu tibia (terletak bahagian dalam tulang), fibula (terletak pada bahagian luar kaki), dan juga talus (tulang dasar).


Bahagian pergelangan kaki juga terdapat sendi dan cecair sinovial yang berfungsi membantu mengurangkan pergeseran pada tulang sendi.

TANDA-TANDA PATAH PERGELANGAN KAKI
Terdapat beberapa gejala yang boleh dikenalpasti jika patah pergelangan kaki iaitu:
  • Terdengar bunyi tulang patah semasa kejadian
  • Tulang sekitar pergelangan kaki terasa sakit
  • Bentuk pergelangan kaki yang tak normal
  • Tidak dapat berjalan
  • Kaki bengkak
  • Lebam

DIAGNOSIS PATAH PERGELANGAN KAKI
Biasanya doktor akan menjalankan pemeriksaan ke atas kaki untuk mengetahui tempat sebenar yang patah dengan tepat. Antara jenis pemeriksaan yang dijalankan ialah:

X-tray
Biasanya kaki pesakit akan di x-tray untuk melihat keadaan sebenar kaki. Namun, patah yang halus tidak boleh dilihat melalui xtray dan peru menggunakan kaedah lain.

CT-Scan
Melakukan pemeriksaan dengan menggunakan kaedah ini adalah lebih detail berbanding x-tray.

MRI
Ia digunakan untuk melihat patah tulang yang tidak dapat dilihat melalui proses x-tray.
ia menggunakan gelombang radio dan medan magnet yang kuat untuk lihat dengan lebih jelas lagi keadaan patah yang dialami oleh pesakit.

RAWATAN PATAH PERGELANGAN KAKI
Jika mengalami patah pergelangan kaki, anda dinasihatkan supaya segera berjumpa dengan doktoruntuk mengelakkan keadaan yang lebih teruk yang boleh menyulitkan lagi keadaan. Antara langkah awal yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bengkak dan sakit ialah membalut kaki serta lekapkan ais ditempat tersebut. Anda juga boleh ambil pil tahan sakit untuk mengurangkan rasa sakit.

 Nutrisi yang Diperlukan Untuk Mempercepatkan Proses Penyembuhan

Tahukah anda, selain pembedahan, pengambila nutrisi yang tepat juga boleh mempercepatkan proses penyembuhan patah pergelangan kaki dengan cepat dan lebih kuat? Ini adalah kerana, tulang adalah sel hidup, jadi untuk tumbuh kembali, ia memerlukan nutrisi untuk menyokong ia menjadi lebih kuat dan padat. Antara nutrisi yang penting dan diperlukan ialah:

1. Protein


Protein sangat diperlukan oleh tubuh untuk menggantikan sel yang lemah dan rosak kepada yang lebih sihat dan kuat. Selain itu, protein juga diperlukan untuk menyerap kalsium dengan lebih efisyen untuk tulang yang kuat dan lebih padat.

Satu kajian yang dijalankan oleh Penyelidik dari Universiti Tufts, diet yang mengandungi protein yang tinggi akan mempercepatkan penyembuhan tulang yang patah. Anda boleh mendapatkan sumber protein dari daging, ayam, telur dan kekacang.

2. Kalsium


Kalsium sinonim dengan makanan tulang. Ia diperlukan untuk menyokong tulag lebih kuat dan mengelakkan tulang menjadi rapuh. Kekurang kalsium memberi kesan buruk kepada tulang yang boleh membawa kepada osteoporosis (tulang rapuh).

3.Vitamin D


Vitamin D adalah nutrisi penting untuk memelihara kesihatan tulang secara keseluruhannya. Vitamin D memastikan penyerapan kalsium di dalam tulang berlaku dengan konsisten. Antara makanan yang kaya dengan vitamin D ialah kuning telur, cendawan, oren dan sebagainya.

4. Vitamin K


Fungsi vitamin K ialah mencegah pendarahan dan menyembuhkan luka. Namun, ia juga boleh meningkatkan penyerapan kalsium di dalam tulang. Vitamin K juga berperanan memastikan penyambungan tulang dengan sempurna. Antara makanan yang mengandungi vitamin K ialah brokoli, tomato, minyak zaitun dan sebagainya.

5. Vitamin C


Vitamin C terkenal dengan makanan yang kaya dengan antioksidan, yang membantu meningkatkan sistem pertahanan badan. Bukan itu sahaja, ia juga membantu membaikpulih tulang dan kalsium dapat diserap dengan lebih banyak. Antara makanan yang kaya dengan vitamin C ialah oren, strawberry, nenas dan sebagainya.

Rawatan Alternatif Sembuhkan Patah  Pergelangan Kaki dengan Cepat dan Kembali Kuat
Antara cara untuk sembuhkan patah pergelangan kaki dengan cepat dan kembali kuat ialah dengan pengambilan suplement semulajadi dari shaklee. Antara vitamin yang disyorkan ialah:

1. VIVIX


Untuk mengurangkan rasa sakit, bengkak, membaiki semula sel yang telah rosak dan mati, serta melindungi sel yang sihat dari rosak akibat daripada patah tersebut. Banyak feedback yang kami terima, vivix bukan sahaja mempercepatkan proses penyembuhan luka, patah, tetapi ia juga mengurangkan rasa sakit berbanding mereka yang tidak mengambil vivix. Badan juga rasa lebih bertenaga dan segar. Jadi, vivix sangat terbaik untuk anda yang mengalami patah tulang untuk cepat sembuh. Duit boleh di cari kan?

2. Ostematrix (Kalsium)

Ostematrix ialah pil kalsium yang dilengkapi dengan vitamin D dan juga Magnesium. Ia adalah suplement yang paling penting untuk menguatkan tulang, tulang tumbuh dengan sihat dan lebih kuat!. Ia juga mengandungi vitamin D, untuk memastikan pencantuman tulang yang patah berlaku dengan lebih sempurna. Bukan itu sahaja, ostematrix juga membantu meredakan sakit-sakit badan, sakit lutut, kekejangan dan ia lebih kepada merehatkan otot dari menjadi tegang. Banyak feedback yang kami dapat, makan ostematrix pertumbuhan tulang patah berlaku dengan cepat sehingga doktor pon terkejut!

3. ESP


ESP ialah protein soya yang berkualiti tinggi. Ia sama sekali tidak sama dengan soya yang biasa ada di pasaran. Protein dari tumbuhan adalah lebih senang diserap dan dicerna berbanding dari haiwan. Dan ia adalah protein soya yang berkualiti tinggi, di proses dengan suhu yang rendah bagi menjamin kualitinya. Ia membantu menguatkan tulang, menyembuhkan luka dengan lebih cepat, menggantikan sel-sel lama yang lemah dan rosak kepada sel yang lebih sihat dan baru.

4. Omega Guard Shaklee


Omega guard ialah minyak ikan yang berkualiti tinggi yang sangat baik untuk mengelakkan bengkak dan radang pada tempat yang patah. Ia juga bagus untuk meningkatkan imun badan.

JOM TONTON VIDEO DI BAWAH, YANG MANA BELIAU TELAH MENGALAMI PATAH TULANG AKIBAT DARIPADA KEMALANGAN JALAN RAYA. SETELAH MENGAMALKAN SET PATAH TULANG SHAKLEE, BELIAU SEMBUH DENGAN LEBIH CEPAT DARI JANGKAAN DOKTOR SEHINGGA DOKTOR PUN TERKEJUT!


TESTIMONI SET PATAH TULAG SHAKLEE

1. Alhamdulillah, selepas hari ke 4 kami pindah, 95% dah hilang rasa sakit dengan vivix shaklee.


2. Boleh bangun sendiri selepas seminggu amalkan vivix shaklee.


3. Kaki dah kurang denyut-denyut dan tidur pun lena.


Bagaimana?. Adakah anda masih memilih untuk bergantung kepada ubat tahan sakit, berkerusi roda atau terbaring sahaja tapa buat apa-apa?. jom hubungi saya sekarang untuk dapatkan SET PATAH TULANG anda sekarang!

www.wasap.my/60164225314

Harisatun Nida bt Abd Rashid
sms@whatssapp@telegram: www.wasap.my/60164225314/shaklee
FB: Harisatun Nida Abd Rashid
FP: Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra
Instagram: shakleebangi_bynida
Web: www.dotneeda.com

ATAU BACA LANJUT UNTUK DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI
INGIN MENJANA PENDAPATAN 3, 4 , 5 ANGKA SEBULAN?. DAFTARLAH SEBAGAI AHLI SHAKLEE. ANDA MAMPU JANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN. MODAL SERENDAH RM80. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DIBANTU SEHINGGA BERJAYA.

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...