Cara Sembuhkan Patah Tulang Bahu dengan Lebih Cepat dan Lebih Kuat

Tulang patah berpunca dari pelbagai sebab, antaranya disebabkan oleh terjatuh, kemalangan, bersukan, dan sebagainya. Tulang yang patah akan bercantum dan tumbuh semula kerana tulang adalah sel hidup, sama seperti kulit jika terluka.


Tulang bahu atau clavicula adalah dua tulang disebelah kiri dan kanan yang menghubungkan tulang dada dengan tulang belikat, tulang bahu adalah terletak di bawah leher manusia. Ia boleh terjadi pada sesiapa pun, termasuk bayi yang baru lahir yang mengalami komplikasi semasa kelahiran. Penting untuk kita ketahui cara sembuhkan patah tulang bahu dengan lebih cepat dan kembali kuat.

Langkah Awal Jika Tulang Bahu Patah

Langkah pertama jika berlaku tulang bahu patah sementara menunggu rawatan daripada doktor, anda juga boleh menggunakan kain anduh atau kain panjang untuk menyokong bahagian lengan supaya beban pada bahu berkurangan. Selain itu, anda juga boleh gunakan ais untuk mengelakkan berlaku bengkak yang lebih serius. Tetapi, jangan letakkan ais secara langsung, sebaiknya balut ais dengan kain dan barulah dilekapkan pada bengkak tempat patah.

Punca Tejadinya Patah Tulang Bahu

1. Terjadi semasa prose kelahiran yang mengalami komplikasi
2. Terjatuh, terutamnya terkena pada bahagian bahu.
3. Bersukan. Hentaman secara langsung ketika bersukan boleh menyebabkan patah tulang bahu.
4. Kemalangan, yang biasa terjadi kemalangan motorsikal, kereta dan sebagainya.

Tulang bahu akan mengeras sepenuhnya apabila mencapai umur 20an. Risiko untuk patah tulang adalah rendah seiring dengan usia yang meningkat, tetapi, apabila memasuki usia senja, risiko untuk patah tulang bahu kembali bertambah kerana kepadatan tulang akan merosot. Jadi, untuk mengelakkan tulang rapuh, anda harus amalkan pengambilan sumber kalsium yang berterusan.

Tanda-tanda Patah Tulang Bahu

Antara tanda-tanda patah tulang bahu ialah:

1. Kulit kelihatan lebam.
2. Sukar untuk menggerakkan bahagian bahu.
3. Terdapat benjolan pada bahu.
4. Bahu jatuh ke bawah disebabkan menampung beban lengan.
5. Mungkin berlaku pendarahan jika tulang terkeluar dari kulit.

Rawatan Patah Tulang Bahu

Apabila seseorang mengalami patah tulang, biasanya doktor akan menasihatkan untuk membuat pembedahan. Selain usaha penyembuhan dari pasukan perubatan, anda juga boleh mencuba cara alternatif bagi mempercepatkan proses penyembuhan untuk dapatkan zat yang tepat dan betul supaya patah tulang sembuh dengan lebih cepat dan kembali kuat.

Menurut maklumat dari Pakar, iaitu Dr Zubaidi Haji Ahmad,  proses penyembuhan patah tulang ini terbahagi kepada 3 proses penyembuhan secara serentak, iaitu:

1. Pembengkakan
2. Penyingkiran tulang yang rosak
3. Pembentukan semula tulang yang baru.

Pembengkakan pada tulang yang patah biasanya mengambil masa beberapa hari, ia juga turut berlaku pembekuan darah pada tempat patah untuk menstabilkan struktur dan tulang rangka untuk membentuk tulang yang baru. Tempoh penyembuhan tulang adalah mengambira kira beberapa faktor seperti usia, tempat patah, jenis patah, mengalami sakit kronik atau tidak dan juga pemakanan yang diambil oleh pesakit.

Tips Sembuhkan  Patah Tulang Bahu dengan Cepat dan Lebih Kuat

Tahukah anda, selain melakukan pembedahan, makan makanan yang yang bernutrisi dengan betul jug aboleh sembuhkan patah tulang bahu dengan cepat?.  Ini adalah kerana, kandungan zat di dalam makanan tertentu boleh mempercepatkan proses penyembuhan tulang dan pembentukan tulang yang baru. Jadi, apakah nutrisi yang diperlukan untuk mempercepatkan penyembuhan patah tulang bahu ni?.Antaranya ialah:

1. Protein
Protein sangat diperlukan oleh tubuh bagi menghasilkan sel baru yang lebih sihat untuk menggantikan sel lama yang rosak dan lemah. Sudah tentulah tulang sebagai sel hidup memerlukan protein untuk tumbuh kembali dengan cepat. Selain itu juga, protein membantu tubuh untuk menyerap kalsium dengan lebih banyak sehingga menjadikan tulang lebih kuat dan padat. Satu kajian yang dijalankan oleh Penyelidik dari Universiti Tufts, diet yang mengandungi protein yang tinggi akan mempercepatkan penyembuhan tulang yang patah. Anda boleh mendapatkan sumber protein dari daging, ayam, telur dan kekacang.

2. Kalsium
Kalsium adalah makanan tulang. Dan ia sangat diperlukan untuk menguatkan tulang dan mengelakkan tulang supaya tidak menjadi rapuh. Jadi, anda perlu makan makanan yang tinggi kalsium untuk pertumbuhan tulang yang sihat dan padat. Antara makanan yang tinggi sumber kalsium ialah ikan salmon, brokoli, bayam, hasil teusu dan sebagainya.

3.  Vitamin D
Vitamin D tidak kurang penting untuk memastikan tulang bahu sembuh dengan lebih cepat. Ia adalah nutrisi penting untuk memelihara kesihatan tulang secara keseluruhannya. Bukan itu sahaja, vitamin larut lemak ini juga memastikan penyerapan kalsium di dalam tubuh lebih efisyen. Antara makanan yang mengandungi vitamin D ialah, susu, ikan dan juga telur.

4. Vitamin K
Vitamin K beperanan penting untuk mencegah pendarahan dan mempercepatkan penyembuhan luka. Namun, vitamin K juga boleh meningkatkan penyerapan kalsium ke dalam tulang. Sama seperti vitamin D yang bersifat larut lemak, vitamin K membantu tulang patah bersambung kembali dengan sempurna. Anda boleh dapati sumber vitamin K dari makanan antaranya brokoli, avocado, telur dan sebagainya.

5. Vitamin C
Vitamin C terkenal dengan makanan yang tinggi antioksidan, yang membantu meningkatkan daya pertahanan badan. Bukan itu sahaja, Vitamin C juga berfungsi untuk membaikpulih tulang yang rosak dan membantu kalsium menyerap dengan lebih sempurna di dalam tubuh. Antara makanan yang mengandungi vitamin C yang tinggi ialah, oren, tomato, mangga, kiwi, betik dan sebagainya.

Cara Alternatif Sembuhkan Patah Tulang Bahu dengan Cepat dan Kuat dengan Suplement

Antara supelement yang dicadangkan untuk menyembuhkan patah tuang bahu ialah:

1. Vivix Shaklee


Vivix berperanan untuk memperbaiki semua sel yang telah rosak dan mati serta melindungi sel sihat daripada rosak. Jadi, vivix adalah suplement untuk kebaikan yang menyeluruh. Tambahan lagi, vivix juga mengurangkan rasa sakit, bersifat antiradang yang boleh melegakan pembengkakan yang berlaku pada tempat patah. Ia juga amat baik untuk penyembuhan luka dengan cepat. Jadi, vivix adalah suplement yang wajib diambil jika anda mengalami patah tulang bau kerana kesannya yang sangat cepat !

2. Ostematrix
Ostematrix juga dikenali sebagai pil kalsium, dilengkapi dengan vitamin D yang sangat sesuai untuk menyokong tulang yang lebih kuat, padat dan pertumbuhan tulang yang cepat dari biasa. Kandungan magnesium juga diperlukan untuk mempercepatkan proses penyembuhan tulang. Ia juga boleh hilangkan lenguh dan sakit badan dari lebam serta merehatkan otot-otot yang kejang akibat dari kesan patah tulang.

3. ESP
ESP ialah protein soya yang berkualiti tinggi dan mudah diserpa oleh badan. Fungsinya adalah untuk mempercepatkan luka sembuh, menggantikan sel rosak dan mati kepada sel yang baru. Protein adalah makanan utama sel. Ia dapat diserap dengan sempurna dengan bantuan protein.

4. Omega Guard
Dalam omega guard mengandungi omega 3 yang bertindak sebagai antiradang atau inflamasi yang berlaku pada kawasan yang bengkak. Ia juga berperanan untuk meningkatkan imun badan.

JOM TONTON VIDEO PENGALAMAN BELIAU SEMBUH DARI PATAH TULANG LEBIH CEPAT SEHINGGA KAN DOKTOR PUN TERKEJUT.


Bagaimana?. Vitamin Shaklee telah membantu beliau sembuh dari patah tulang dengan lebih cepat. Kenapa tidak anda kan?

Keempat-empat supelement di atas adalah sangat diperlukan untuk tulang patah kembali sembuh dengan cepat dan lebih kuat. Jangan dek kerana tulang patah yang anda alami menjejaskan aktiviti kesukaan anda terlalu lama dan turut menyebabkan pergerakan anda menjadi terhad. Tak kan nak terbaring sahaja, berkerusi roda dengan lebih lama lagi? Jadi, bertindaklah segera dengan menghubuni saya seperti nombor di bawah untuk dapatkan SET PATAH TULANG BAHU anda sekarang.

www.wasap.my/60164225314

Harisatun Nida bt Abd Rashid
sms@whatssapp@telegram: www.wasap.my/60164225314/shaklee
FB: Harisatun Nida Abd Rashid
FP: Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra
Instagram: shakleebangi_bynida
Web: www.dotneeda.com

ATAU BACA LANJUT UNTUK DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI
INGIN MENJANA PENDAPATAN 3, 4 , 5 ANGKA SEBULAN?. DAFTARLAH SEBAGAI AHLI SHAKLEE. ANDA MAMPU JANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN. MODAL SERENDAH RM80. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DIBANTU SEHINGGA BERJAYA.
No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...