Cara Atasi Bartholin Cyst dengan Berkesan dan Selamat

Ada yang pertama kali dengar Bartholin Cyst. Ia agak janggal di telinga kita. Namun ia telah dihadapi oleh sesetengah wanita di luar sana. Ia berupa benjolan atau ketumbuhan di bahagian luar bibir faraj. Selalunya ia tidak menyakitkan, dan ramai yang mengabaikan untuk mendapatkan rawatan.


Tetapi, seeloknya, jangan biarkan dan mengambil mudah. Benjolan tersebut mungkin Bartholin Cyst. Jika dibiarkan tanpa rawatan akan menyebabkan jangkitan kuman yang boleh menyebabkan rasa sakit yang amat sangat dan mengganggu aktiviti harian anda.
Apakah Bartholin Cyst?

Bartholin Cyst ialah benjolan yang muncul di luar bibir kemaluan wanita yang berpunca daripada kelenjar Bartholin tersumbat. Kelenjar Bartholin adalah sepasang, iaitu pada kiri dan kanan kemaluan atau faraj wanita.Ia berfungsi untuk menghasilkan cecair jika ada rangsangan. Kelenjar yang normal adalah untuk melicinkan laluan faraj. Masalah akan timbul apabila, kelenjar Bartholin tersumbat dan akan menyebabkan cecair berkumpul dalam kelenjar sehingga membentuk cyst dan membesar.
Bartholin cyst lama-kelamaan akan membesar. Jika ia dijangkiti kuman atau bakteria, ia akan menghasilkan nanah, pembedahan perlu dilakukan dengan segera. Ia disebut sebagai Abses Bartholin.
Bartholin Cyst bukanlah kanser. Ia boleh dibuang melalui pembedaha, iaitu pembedahan membuang sista, yang terdapat pada pintu faraj.
Tanda-tanda Bartholin Cyst Dijangkiti Kuman
 • Rasa sakit pada benjolan
 • Demam
 • Sakit ketika hubungan kelamin
 • Kurang selesa ketika duduk atau melakukan pergerakan
Punca Bartholin Cyst
Jangkitan, lendir tebal atau bengkak boleh menghalang saluran Bartholin dan akan menyebabkan cyst.
Ia boleh jadi semakin besar selepas hubungan kelamin kerana mengeluarkan banyak cecair semasa hubungan tersebut.
Bartholin Cyst boleh dijangkiti dan membentuk abses. Bakteria boleh membentuk jangkitan, termasuk Escherichia coli. (E Coli) dan bakteria yang menyebabkan jangkitan seksual seperti gonorea dan chlamydia.
Rawatan Bartholin Cyst

Biasanya, Bartholin Cyst adalah tidak menyakitkan dan tidka memerlukan rawatan. Namun, jika ia dijangkiti kuman, dan terasa sakit, hendaklah mendapatkan rawatan dengan segera. Antara rawatan yang dicadangkan oleh doctor ialah:
1. Sizt Bath. Berendalam di dalam besen berisi air suam boleh mengecut dan mengeringkan cyst yang kecil dan dijangkiti kuman.
2. Pembedahan kecil. Ia dilakukan apabila cyst telah dijangkiti kuman atau bersaiz besar.
3. Antibiotik. Doktor akan memberikan antibiotic jika terdapat jangkitan kuman.
4. Marsupialization. Prosedur di mana kantung dibentuk dengan membuat potongan ke atas cyst dan menjahit sisi kantung bersama. Ia membolehkan cyst mengecut.
Untuk mengelakkan cyst berulang, kita perlulah menjaga kebersihan kawasan luar faraj, mengamalkan diet yang sihat dan seimbang untuk meningkatkan daya imun badan untuk mengelak jangkitan terjadi.
PENGAMBILAN SUPLEMEN SEBAGAI ALTERNATIF

Pengambilan supelemnt yang betul akan dapat mengatasi dan mencegah masalah Bartholin Cyst daripada berulang kembali. Antaranya ialah:
1. GLA Kompleks
 • Membantu mengecutkan cyst dan fibroid dengan cepat
 • Membantu penghasilan prostaglandin
 • Mengurangkan bengkak menghalang salur darah daripada tersumbat
 • Menstabilkan hormone wanita
2. Vitamin C SR


 • Mempercepatkan penyembuhan cyst atau fibroid
 • Meningkatkan daya ketahan badan melawan penyakit
 • Musnahkan sel yang tak normal
 • Musnahkan bakteria
3. Vivix


 • Meningkatkan fungsi system tubuh
 • Bantu perbaiki sel yang tak normal
4. Garlic Kompleks

 • Berfungsi sebagai antibiotic semulajadi
 • Melawan jangkitan bakteria
 • Meningkatkan imun badan
Jadi, jika anda mengalami masalah Bartholin Cyst, jangan malu untuk segera mendapatkan rawatan doctor. Dan pengambilan supelemnt adalah penting untuk menyokong proses pemulihan dengan lebih cepat, dan mencegah daripada berulang lagi.
Hubungi saya segera untuk mendapatkan konsultasi yang lengkap. Anda hanya perlu klik link wasap di bawah. Saya sedia membantu anda

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...