9 Makanan Yang Menyebabkan Keputihan Yang Perlu Dielakkan

Makanan yang menyebabkan keputihan pada wanita. Keputihan yang dialami oleh kebanyakan wanita, bukan sahaja disebabkan hormone, jangkitan kulat atau bakteria, malah juga disebabkan corak pemakanan. Anda perlu tahu jenis-jenis makanan yang boleh sebabkan keputihan atau menyebabkan keputihan bertambah teruk.
 


Dengan mengetahui jenis makanan tersebut, sekurang-kurangnya kita dapat mengelak dari mengambil makanan tersebut untuk menghilangkan keputihan.

Ketahui 9 makanan yang menyebabkan keputihan yang perlu dielakkan.

Apakah Jenis Makanan Yang Menyebabkan Keputihan Terjadi?

Antara makanan yang menyebabkan keputihan ialah:

1. Timun

Walaupun anda suka makan timun sebagai salad atau ulam-ulaman yang sentiasa berada di dalam pinggan anda, anda harus elakkannya mulai sekarang jika anda selalu diserang keputihan. Hal ini adalah kerana timun akan menyebabkan hormone estrogen meningkat sehingga menyebabkan lendir dan keputihan yang banyak.

2. Tapai Ubi

Jika tapai ubi ada dalam senarai makanan kegemaran anda, buat sementara waktu anda perlu lupakannya. Kerana ia boleh menyebabkan keputihan. Ragi yang digunakan dalam proses membuat tapai dapat meningkatkan lender yang menyebabkan keputihan terjadi. Jadi, lupakan sebentar untuk nikmati tapai ubi kayu yang sedap itu!

3. Kulat/Cendawan

Tahukah anda, ragi juga tedapat pada cendawan atau kulat walaupun ia telah dimasak? Ragi akan menyebabkan terjadinya keputihan pada anda.

4. Telur

Jika senarai makanan di atas anda boleh consider, bagaimana pula dengan telur?. Ya walaupun telur menjadi menu wajib anda setiap hari, jika anda mengalami keputihan, elakkan makan telur. Ini adalah kerana telur mengandugi protin dan kalori. Telur boleh menggalakkan pengeluaran lender dan menjadi keputihan.

5. Nanas

Nanas juga menjadi penyebab berlakunya keputihan. Jadi, elakkan makan nenas dengan kerap untuk mengelakkan keputihan.

6. Udang

Bukan sahaja jenis tumbuhan yang boleh menyebabkan keputihan, malah udang juga boleh menggalakkan keputihan keluar dengan banyak. Elakkan makan udang jika anda alami keputihan.

7. Makanan Pedas

Kebanyakan dari kita suka makanan yang pedas. Jika tak pedas tak kick orang kata. Namun, anda harus hati-hati jika alami keputihan. Capsicum yang terkandung dalam cili akan menggalakkan kemunculan bakteria dan menyebabkan keputihan.

8. Anggur dan Pisang

Cuba elakkan makan anggur bersama dengan pisang. Kerana kedua-dua buah ini mengandungi gula yang tinggi. Kandungan gula yang tinggi menyebabkan bakteria tersebar dengan cepat.

9. Pes Tomato

Berbeza dengan buah tomato, pes tomato melalui proses penapaian yang menggunakan ragi atau yis yang menyebabkan keputihan.

Jadi, jika diatas ini tersenarai makanan kegemaran anda, cuba elakkan atau mengambil makanan tersebut dengan kuantiti yang sedikit dan jarakkan pengambilan makanan secara kerap. Dengan ini, keputihan anda dapat dikawal dan anda tak perlu lagi menukar underwear anda dengan kerap. Malah, jika ia tiada, kita rasa lebih selesa dan bebas bergerak kan?

ATASI KEPUTIHAN DENGAN SET KEPUTIHAN SHAKLEE

Jika anda mengalami keputihan yang teruk walaupun telah menghindari makanan yang disenaraikan di atas, anda juga boleh mengamalkan set keputihan Shaklee, iaitu:

1. Alfafa Shaklee


2. Garlic Shaklee


3. Vitamin C


TESTIMONI SET KEPUTIHAN SHAKLEE








Jangan biarkan anda dibelenggu dengan masalah keputihan sehingga jadi kronik, berbau, dan berubah warna sampai jadi hijau. Silap hari bulan, orang sebelah pun boleh hidu. Jadi, segeralah bertindak. Hubungi KN untuk dapatkan set keputihan anda!

Harisatun Nida bt Abd Rashid
0164225314





No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...