Cara Atasi Viltiligo atau Sopak Secara Semulajadi

Vitiligo ialah satu penyakit kulit yang menyebabkan kulit kehilangan warna asal. Ia kelihatan seperti bertompok-tompok, lebih cerah berbanding kulit asal seseorang. Vitiligo menyerang pada bahagian muka, badan, tangan, rambut, mata atau bahagian mulut seseorang.


Jom ketahui cara atasi vitiligo atau sopak secara semulajadi.

BAGAIMANA IA TERJADI?

Warna kulit, rambut, dan mata biasanya ditentukan oleh satu pigmen yang disebut melanin. Vitiligo terjadi apabila sel-sel yang yang membentuk melanin berhenti berfungsi atau mati. Maka, terjadilah tompok-tompok pada kulit kerana melanin melanin tidak dapat berfungsi untuk mengahsilkan warna kulit.

Ia juga merypakan penyakit jangka panjang yang menyerang kebanyakan individu antara yang berumur 20 an, tetapi ada juga diserang oleh vitiligo semasa kecil. Gejala vitiligo jlebih jelas kelihatan pada mereka yang berkulit gelap.

JENIS VITILIGO

Umumnya vitiligo terdapat 2 jenis, iaitu:
 • Vitiligo yang menyerang seluruh bahagian badan
 • Vitiligo menyerang bahagian-bahagian tertentu sahaja
Bagaimanapun, vitiligo yang menyerang seluruh badan adalah lebih ramai iaitu kira-kira 90%.
Walaupun vitiligo tidak bahaya dan tidak sakit, namun ia boleh membuatkan penderitanya berasa rendah diri dan stress dengan penampilan mereka.

GEJALA VITILIGO

Vitiligo biasanya menyerang keseluruhan kulit seseorang yang mengalaminya.

1. Menyerang kulit yang terdedah kepada matahari iaitu kawasan muka, tangan, kaki, bibir, mata, serta leher.

2. Kelihatan bertompok-tompok pada kulit- gejala utama yang paling ketara ialah muncul warna kulit yang bertompok-tompok, lebih cerah dari warna kulit biasa.

3. Berasa gatal- Walaupun tompok-tompok kulit yang berwarna sedikit cerah dari warna biasa kulit tidak menimbulkan ruam, ia juga akan berasa gatal sekiranya tersedadh kepada cahaya matahari.

Jika anda mengalami gejala-gejala diatas, segeralah berjumap dengan doktor untuk mengelakkan ia lebih serius, kerana arawatan awal dapat mengelakkan vitiligo terus merebak.

PUNCA VITILIGO

Warna kulit seseorang ditentukan oleh pignmen yang disebut melanin. Melanin pula dihasilkan oleh sel-sel kulit yang disebut sebagai melanosit. Dalam isu ini, jumlah melanosit tidak mencukupi untuk menghasilkan melanin pada kulit sehingga menyebabkan timbul tompok-tompok pada kulit atau rambut.

Walaupun punca sebenar tidak diketahui, tetapi para pakar telah menyimpulkan bahawa, punca vitiligo anatara ialah:
 • Penyakit autoimun: autoimun ialah satu keadaan di mana system kekebalan tubuh menyerang dan menghancurkan sel-sel tubuh yang sihat.
 • Keturunan
 • Terdedah kepada bahan kimia, stress, terlalu terdedah kepada matahari
LANGKAH MENGATASI VITILIGO

1. Gunakan sunblock dengan spf30 atau lebih untuk mencegah kulit menjadi lebih rosak.

Ia adalah kerana, pengidap vitiligo tidak mempunyai melanin yang mencukupi untuk melindungi kulit dan membuatkan kulit makin rosak jika tidak memakai sunblock.

2. Fototerapi

Ia digunakan apabila vitiligo makin banyak terjadi pada kawasan tubuh yang tidak boleh disapu krim. Ia menggunakan cahaya ultraviolet (UVA) atau (UVB) untuk mengembalikan warna kulit yang diserang vitiligo. Walaubagaimanapun, jika terlebih pancaran sinaran UVA ia akan menyebabkan kasser pula.

3. Terapi laser

Sama seperti terapi vahaya, ia bertujuan untuk mengembalikan warna kulit. bagaimanapun, rawatan laser hanya efektif untuk merawat vitiligo yang kecil sahaja.

KOMPLIKASI VITILIGO

Apabila vitiligo tidak segera ditangani, ia boleh menyebabkan:
 • Stress
 • Kulit terbakar atau diserang kanser kulit
 • Gangguan pendengaran
 • Efek pada ubat-ubatan
ATASI VITILIGO DENGAN VIVIX SHAKLEE

Vivix


Vivix merupakan minuman botani yang mengandungi antioksidan yang tinggi berbanding produk lain. Polifenol dan resveratrol dalam vivix dapat membantu pesakit vitiligo sembuh kerana Ia bertindak:
 • Menguatkan imun badan
 • Antioksidan yang tinggi
 • Menyokong pembaharuan, pembaikan dan fungsi sel yang sihat
 • Melindungi sel-sel kulit dari dirosakkan oleh radikal bebas
Resveratrol juga merupakan agen pengaktif SIRT1 yang berkait rapat dengan pigmentasi kulit. Apabila ia aktif, ia akan mengeluarkan protein untuk menjaga sel dari dirosakkan oleh radikal bebas.

Apabila sel terjaga, imun akan kuat dan dapat membantu pesakit vitiligo dari kemusnahan sel yang berterusan.

ESP (Energyzing Soy Protein)

ESP dapat membantu membaikpulih dan memperbaharui sel kulit yang sihat. ESP adalah protein penting untuk pesakit vitiligo. Ia membaiki dan merawat sel-sel yang rosak dengan efisyen.

Vitamin B Kompleks


Vitamin B kompleks penting untuk pigmentasi kulit agar tona kulit lebih sekata. ia juga membantu dalam masalah stress

TESTIMONI


Jika anda mengalami penyakit vitiligo atau sopak, jangan berlengah lagi untuk mengamalkan set vitiligo dari Shaklee. Kerana ia selamat, berkesan dan semulajadi. Jangan berlengah lagi, jom cepat sihat!

Untuk mendapatkan produk ini, jangan malu dan segan untuk menghubungi KN seperti di bawah. KN akan berikan bimbingan untuk setiap pengambilan vitamin dengan cara yang betul kerana ia sangat penting untuk memberikan kesan yang terbaik kepada masalah anda hadapi. Amatlah rugi jika anda beli mahal-mahal tetapi tidak dibimbing dengan cara yang betul, dan amat sukar untuk anda pulih dengan cepat.


Harisatun Nida bt Abd Rashid
Call/sms/wasap: 0164225314
Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid
FanPage: Harisatun Nida bt Abd Rashid MJE

Jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada saya. Saya sedia membantu.
Pengedar Shaklee No 1 Selangor.

Penghantaran sekitar Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra, Bangi Avenue, Bukit Mahkota.

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...