10 Tips Bisness Untuk Surirumah Supaya Tidak Mengganggu Rumahtangga

Ramai yang memilih untuk bekerja dari rumah sekarang ni. Masa lebih fleksible, anak pun depan mata. Tapi, sebagai anda perlu ingat, walaupun bekerja di rumah, sebenarnya anda tidak boleh lari dari title "surirumah".








Keperluan suami dan anak-anak mesti dilunaskan dahulu barulah boleh focus pada bisnes. Mudah-mudahan kita tidaklah tergolong di dalam golongan " yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran". Tapi bagaimana? Jom KN kongsikan 10 tips bisness untuk surirumah.






1. Buat Jadual Harian


Anda gagal merancang, sebenarnya anda merancang untuk gagal!. Sebelum memulakan tugas, anda perlu membuat jadual harian terlebih dahulu untuk melicinkan aktiviti harian serta tidak terlalu membazirkan masa. Jika anda tidak merancang, masa akan berlalu begitu saja. Bahagikan aktivit-aktiviti anda kepada 3 bahagian. Sebelah pagi anda ingin buat apa dari pukul 8 hingga 12. Pada sebelah petang pada pukul 2 hingga 6.




Dan sebelah masa pada pukul 8 hingga 10 malam. Bila kita pecahkan pada bahagian-bahagian ini, amat mudah untuk kita menyusun kerja-kerja yang sesuai dibuat pada waktu bila. Dan sebelum tidur, lihat balik jadual kita tadi. Adakah banyak kerja yang telah dilunaskan atau tidak. KN percaya, ia sangat membantu!




2. Waktu Kerja Tidak Spesifik


Ingat ya. Waktu anda bekerja di rumah tidak terikat dari pukul 9 hingga 5 sahaja. Tetapi anda perlu bijak mencari waktu yang lapang untuk bekerja. Contohnya, semasa anak sedang tidur, masa inilah anda gunakan sebaik mungkin untuk melunaskan urusan rumah dan bisness.



3. Sediakan Kelengkapan Anak-anak pada Sebelah Malam

Untuk menjimatkan masa sian, anda boleh lah mennyiapkan kelengkapan sekolah atau pakaian suami pada sebelah malamnya. Supaya bangun pada keesokan harinya anda tidak terllau penat untuk membuat kerja dalam satu masa. Bila penat, masa yang diambil untuk rehat terlalu lama dan kurang produktif.



4. Utamakan Yang Lebih Penting

Walaupun anda bisness dari rumah, jangan abaikan tugas anda sebagai surirumah tangga. Senaraikan benda yang penting dahulu. Dengan itu, anda akan lebih Nampak untuk bertindak. Contohnya, anda perlu masak dan pastikan anak-anak kenyang sebelum memulakan bisness anda. Jika anak dalam keadaan lapar pun, sukar untuk anda focus kepada bisness kan?



5. Dapatkan Bantuan Pasangan Anda


Walaupun anda yang meceburkan diri dalam bisness, ia tidak bermakna tidak melibatkan suami anda langsung. Bekerjasama dan komunikasi adalah penting dan anda juga perlu menceritakan pada pasangan anda, matlamat bisness anda. Dengan itu, pasangan akan faham dan membantu anda secara tidak langsung. Sokongan pasangan itu adalah penting. Dan jangan lupa untuk mengucapkan terima kasih tanda penghargaan anda kepada pasangan anda.



6. Utamakan Keselamatan

Jika anda bisness dari rumah, pastikan ia mesra anak-anak kecil anda. Sebaiknya wujudkan satu ruang untuk anda bisness tanpa mengganggu ruang lain. Ia lebih senang untuk dikawal. Jauhkan dari menggunakan meja berbucu tajam, wayar-wayar yang berselirat, dan perkakasan lain yang membahayakan anak-anak anda.



7. Me Time


Bukan mudah, buat 2 kerja pada satu masa. Set kan satu hari untuk anda sebagai cheat day untuk memberi ruang kepada diri melepaskan tekanan setelah penat bekerja dan mencari idea baru.



8. Fokus


Anda perlu focus dengan kerja yang telah anda rancang. Sebab itulah sebaiknya anda buat satu jadual untuk melicinkan perjalanan aktiviti harian. Contohnya, pada hujung minggu masa untuk lipat baju, iron baju. Dan jika anda lakukannya pada hari biasa, ia akan menjejaskan perancangan yang anda telah buat. Dan masa untuk bisness akan terganggu.



9. Jaga Kesihatan

Untuk prestasi yang baik, anda perlu mejaga kesihatan. Pastikan anda cukup rehat, tidur dan mengambil diet yang betul Adakalanya disebabkan sibuk, anda lupa untuk makan dan rehat. Ia sebenarnya akan memudharatkan badan. Bekerja ada limit dan keupayaan kita pun ada limit. Berlaku adil kepada badan dengan sebaiknya.



10. Matlamat


Walaupun hanya bekerja dari rumah. Anda perlu untuk menetapkan matlamat supaya focus anda tidak lari. Apabila ada matlamat, anda akan bekerja ke arah itu dengan lebih efisyen.



BISNESS SHAKLEE, BISNESS YANG PALING SESUAI UNTUK SURIRUMAH YANG NAK KAYA


Selain tips diatas, pemilihan bisness juga amat penting. Dan bisness Shaklee merupakan bisness yang sangat sesuai untuk surirumah menjana ekonomi keluarga dan salah satu medium untuk mencapai impian mereka.



KN tahu, masih ramai lagi yang tercari-cari bisness yang paling sesuai untuk dijalakan di rumah disamping menjana pendapatan lumayan. Jadi, disini KN nak highlight kan bagaiamana bisness Shaklee boleh beri pendapatan yang lumayan. Dan kebanyakan surirumah dah pun menikmati pendapatan 4 hingga 6 angka dari bisness Shaklee. Nak tahu? jom!



3 Rahsia Besar Bisness Online Shaklee


1. Produk Terbaik Dunia

Produk Shaklee adalah 99% berkesan sepanjang KN jalankan bisness ini. Sebabnya, Shaklee adalah satu company yang sangat komited terhadap keselamatan dan keberkesanan produknya, di mana tiada satu pun company lain yang sanggup membelanjakan hamper RM1 billion ringgit untuk penyelidikan, kemajuan dan keberkesanan produk. Tapi Shaklee buat!.



Sebab itulah order dari repeat customer tinggi setiap bulan. Apabila mereka menadapati makin sihat dengan Shaklee, mereka akan dating lagi. Shaklee speaks itself. Berbanding dengan produk lain di pasaran, hanya suam-suam kuku. Meletup sekejap dan kemudian tenggelam.



2. 100% Menggunakan Sistem Online

Bisness Shaklee sangat flexible. Anda perlu log in ke www.shaklee2u.com.my dan segalanya cukup sempurna di situ. Anda boleh lakukan aktiviti seperti:

  • Memesan produk
  • Mendaftarkan Keahlian
  • Memeriksa status produk
  • Penghantaran produk Shaklee
  • Promosi Bulanan
  • Info tentang produk
  • Jadual latihan di seluruh Negara
  • Pembelian mellaui kad kredit oleh pelanggan kita
  • Periksa jumlah pendapatan

Semuanya hanya di hujung jari. Sambil-sambil main dengan anak-anak, kita boleh cek status tempahan barang kita, cek pendapatan kita. Mudah kan?



3. Keuntungan Tanpa Had

Modal untuk memulakan bisness Shaklee berapa? Hanya RM79 sahaja!. Dan dah beribu-ribu surirumah di seluruh Negara menjana pendapat sebanyak 4 nagka sebulan. Anda tak perlu keluar modal beribu-ribu pun untuk mulakan perniagaan, tak perlu sakit kepala nak buat kajian. Semua Shaklee dah buat.



Lagilah pada zaman sekarang. Nak masuk tadika pun perlukan duit beribu.



RAHSIA SURIRUMAH BERGAJI 4 HINGGA 5 ANGKA!





SEKARANG DAH TAHU 10 TIPS BISNESS UNTUK SURIRUMAH SUPAYA TIDAK MENGGANGGU RUMAHTANGGA DAN BISNESS YANG BERPOTENSI UNTUK ANDA JADI KAYA?




Ayuh kita mulakan sekarang. Beza anda dengan orang  lain ialah cepat bertindak dan membuat keputusan. Anda boleh hubungi KN seperti di bawah:




Harisatun Nida bt Abd Rashid
Call/sms/wasap: 0164225314

Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid

FanPage: Harisatun Nida bt Abd Rashid MJE



Jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada KN. KN sedia membantu.


Pengedar Shaklee No 1 Selangor.

Penghantaran sekitar Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra, Bangi Avenue, Bukit Mahkota.

No comments:

Post a Comment

Cara Mudah Hamil untuk Wanita yang Mengalami PCOS

Mengalami PCOS atau Sindrome Ovari Polikistik amat menggerunkan lebih-lebih lagi kepada wanita. Tunggu dulu, sebenarnya PCOS bukanlah berma...