Kenali Punca, Gejala dan Cara Atasi Carpal Tunnel Syndrome atau Kebas Tangan untuk Elak di Bedah

Apakah sindrom carpal tunnel?  
 
Sindrom Carpal Tunnel  adalah tekanan pada saraf median di pergelangan tangan seseorang. Saraf median terletak di sebelah atas tangan (juga dikenali sebagai saraf carpal).  Ia kerap berlaku kepada wanita berbanding lelaki dan 80% adalah berlaku pada wanita yang berumur 40 tahun ke atas. Sindrom  Carpal boleh berlaku dalam satu atau kedua-dua tangan anda.
 
 
 
Bengkak di dalam pergelangan tangan menyebabkan tekanan dalam sindrom carpal tunnel. Ia boleh menyebabkan kebas, kelemahan, semut-semut di sisi tangan iaitu dekat ibu jari.
 
 
Apakah Punca-punca Carpal Tunnel Syndrome?
 
Ia  berpunca daripada tekanan yang berlebihan dalam pergelangan tangan dan pada saraf median. Keradangan boleh menyebabkan ia menjadi bengkak.
 
keadaan saraf carpal tunnel syndrome
 
 
Punca keradangan yang paling biasa adalah kesan daripada masalah kesihatan yang menyebabkan bengkak di pergelangan tangan, dan kadang-kadang mengahalang aliran darah.
 
Antara keadaan paling kerap dikaitkan dengan sindrom ini ialah:


 
  • Diabetis atau kencing manis
  • Thyroid
  • Tekanan darah tinggi
  • Gangguan autoimun seperti arthritis rheumatoid
  • Keretakan pergelangan tangan
  • Kekurangan nutrisi dalam badan yang akan menyebabkan saraf terganggu
  • Kekurangan vitamin B12, Pptassium dan Kalsium.

Carpal Tunnel Syndrome boleh menjadi lebih buruk jika ia terjadi berulang kali pada pergelangan tangan.
 
Salah satu punca yang popular pada masa kini ialah mungkin hasil daripada:  kedudukan pergelangan tangan semasa menggunakan keyboard atau tetikus serta pendedahan berpanjangan kepada getaran bermain biola atau menaip.
 
 
Siapakah Yang Berisiko Tinggi Terdedah kepada Carpal Tunnel Syndrome?
 


1. Jantina. Golongan Wanita adalah tiga kali lebih berisko mengalami Carpal Tunnel Syndrome berbanding golongan lelaki. Sindrom ini paling kerap didiagnosis antara usia 30 dan 60. Keadaan tertentu meningkatkan risiko untuk mengalaminya, termasuk kencing manis, tekanan darah tinggi, dan arthritis.
 
2. Gaya Hidup. Faktor-faktor gaya hidup yang boleh meningkatkan risiko sindrom carpal tunnel termasuk merokok, pengambilan garam tinggi, gaya hidup yang tidak aktif dan indeks jisim badan tinggi (BMI).
 
3. Jenis Pekerjaan. Pekerjaan yang melibatkan pergerakan pergelangan tangan berulang termasuk: pembuatan kerja pemasangan talian, pekerjaan yang menggunakan computer. Orang yang bekerja dalam pekerjaan ini mungkin berisiko tinggi untuk terdeah kepada sindrome ini.
 
4. Keturunan. Jika ada ahli keluarga yang mengalami masalah yang sama akan meningkatkan lagi risiko.
 
5. Mereka yang merokok akan mengalami carpal tunnel lebih teruk daripada yang tidak merokok.
 
 
Apakah Tanda-tanda Carpal Tunnel Syndrome?
 
1. Kebas- Kebas pada jari-jari tangan, ibu kecuali jari kelingking. Gejala ini akan lebih kuat apabila semasa memandu, semasa memegang surat khabar, memegang objek atau semasa bangun dari tidur. Kebanyakan pesakit akan menggoyangkan tangan jika ia terjadi bagi mengurangkan rasa kebas.
 
2. Rasa Sakit- Rasa sakit pada pergelangan tangan hingga bahagian atas lengan, bahu atau tapak tangan terutamnya selepas menggunakan tangan secara berterusan.
 
3. Rasa lemah pada bahagian tangan yang boleh menyebabkan objek yang dipegang akan mudah jatuh.

4. Sakit pada bahagian tangan hingga menyebabkan tidur terganggu.
 
 
Rawatan
 
Bagi pesakit yang tanda-tanda yang tidak teruk boleh mengurangkan kesakitan dan kebas dengan merehatkan tangan atau menggunakan cold pack (ais) untuk mengurangkan kesakitan.
 
Terdapat kaedah lain yang samada tanpa pembedahan atau tidak untuk menangani masalah ini.
 
Antara kaedah tanpa pembedahan ialah:
 
1. Anduh ( wrist splinting): Anduh bertujuan untuk mengurangkan pergerakan terutamanya pada waktu malam.
 
2. Non-steroidal-anti-imflamatory drug (NSAID) menggunakan ubatan untuk emngurangkan bengkak dan rasa sakit pada bahagian tangan.
 
3. Steroid: Suntikan steroid pada bahagian dalam carpal tunnel akan mengurangkan rasa sakit.
 
4. Pembedahan akan dilakukan sekirannya simpton bertambah teruk. Ia boleh dilakukan dengan melakukan pembedahan kecil pada pergelangan tangan. kira-kira 70% pesakit yang menjalani pembedahan menyatakan simpton akan hilang sepenuhnya. Bagi pesakit yang merokok dan mengambil alcohol, akan mengalami kesan sampingan ini walaupun telah menjalani pembedahan.
 
Cadangan Suplement Yang Boleh Diamalkan ialah seperti berikut:


1. Vivix: vivix adalah supplement yang paling tingi antioksidan iaitu 10 kali ganda dari yang lain. Ia bagus untuk melawan keradangan, serta membaik pulih sel tisu yang rosak. Vivix merupakan supplement untuk kesihatan yang menyeluruh kerana bahan dalam vivix iaitu Resveratrol bertindak membaik pulih sel dengan cepat.

2. Ostematrix: membantu prose pengecutan pada otot saraf supaya tekanan darah dapat mengalir dengan lancer. Ia juga turut membekalkan sumber kalsium dalam badan yang membantu menguatkan tulang dan gigi.
3. B kompleks: Kebas merupakan tanda badan kita kekeurangan vitamin B 12. Vitamin B Kompleks amat sesuai untuk diambil kerana ia lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B termasuk vitamin B12.
4. Omega Guard: Sebagai anti radang pada sendi dan saraf. Rasa kebas juga boleh disebabkan oleh keadaan saraf yang lemah.

 Selain itu juga, pengambilan set ini akan membantu tidur yang lebih lena, mengurangkan kolestrol, mengatasi masalah sakit lutut, sakit badan, alergi dan juga masalah sembelit yang anda alami.

Jika anda mengalami tanda-tanda kebas tangan, anda bolehlah hubungi saya untuk dapatkan SET KEBAS TANGAN ini. Jangan biarkan ia berlarutan tanpa di rawat sehingga memburukkan lagi keadaan.

Anda boleh hubungi saya seperti di bawah. Konsultasi exclusive secara percuma untuk anda dari saya selepas membuat pembelian set ini.

Puan Harisatun Nida bt Abd Rashid
Call/sms/wasap: 0164225314
Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid
FanPage: Harisatun Nida bt Abd Rashid MJE
Jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada saya. Saya sedia membantu.

Pengedar Shaklee No 1 Selangor.
Penghantaran sekitar Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra, Bangi Avenue, Bukit Mahkota.
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...