Cara Turunkan Tekanan Darah Tinggi Supaya Tidak Merosakkan Jantung

Penyakit tekanan darah tinggi adalah antara pembunuh senyap di negara ini kerana ia tidak menunjukkan sebarang. Menurut Datuk Dr. Azhari Rosman, Presiden Persatuan Hipertensi Malaysia, seorang daripada 3 rakyat Malaysia yang berumur 30 tahun ke atas menghadapinya. Ia menunjukkan penyakit ini adalah penyakit biasa yang dialami oleh rakyat Malaysia khususnya. Dan ia kadangkala boleh mengancam nyawa jika tiak diurus dengan baik.


Jadi, penting untuk mengetahui cara turunkan tekanan darah tinggi supaya tidak merosakkan jantung khususnya.


Apakah Yang Dimaksudkan dengan Tekanan Darah Tinggi atau Hipertensi?

Apabila sebut tekanan darah tinggi bermakna saluran darah menjadi sempit dan sesak menyebabkan jantung terpaksa mengepam darah lebih kuat untuk mengatasi kesempitan salur darah tersebut.

Apabila ia terjadi, darah akan menekan lebih kuat ke dinding saluran darah untuk laluannya ke tisu badan . Lama-kelamaan, lemak akan tersangkut dan terkumpul pada dinding yang akan menyebabkan arteri menjadi keras.

Proses ini dikenali sebagai arteosklerosis. Jantung terpaksa bekerja lebih kuat dan keras untuk menolak darah melelaui arteri-arteri yang sempit dan keras ini.  oleh yang demikian, tekanan darah akan menjadi tinggi, dan kadang-kadang darah beku juga akan terjadi pada celah-celah saluran arteri yang sempit yang akan menyebabkan terjadinya serangan jantung atau stroke jika ia tidak dikawal.


Punca Tekanan Darah Tinggi


Penyebab hipertensi sering tidak diketahui. Sekitar 1 dalam setiap 20 kes hipertensi adalah kesan daripada ubat. Penyakit buah pinggang kronik (CKD) adalah penyebab utama tekanan darah tinggi kerana buah pinggang tidak menapis cecair. Lebihan cecair ini membawa kepada tekanan darah tinggi.

Faktor-faktor Risiko

Antara faktor risiko meningkatkan peluang mendapat tekanan darah tinggi iaitu: • Umur: Hipertensi lebih biasa pada orang yang berumur lebih dari 60 tahun. Dengan usia, tekanan darah dapat meningkat dengan cepat kerana arteri menjadi lebih keras dan sempit disebabkan oleh pembentukan plak. 
 • Etnik: Sesetengah kumpulan etnik lebih terdedah kepada tekanan darah tinggi. 
 • Saiz dan berat: Berat badan atau obes adalah faktor risiko utama. 
 • Penggunaan alkohol dan tembakau: Mengambil banyak alkohol secara berlebihan boleh meningkatkan tekanan darah seseorang, seperti merokok.
 • Seks: Risiko seumur hidup adalah sama bagi lelaki dan perempuan, tetapi lelaki lebih mudah menderita hipertensi pada usia yang lebih muda. Kelaziman cenderung lebih tinggi pada wanita yang lebih tua. 
 • Keadaan kesihatan yang sedia ada: Penyakit kardiovaskular, penyakit kencing manis, penyakit buah pinggang.
 • Tidak mengamalkan gaya hidup yang aktif seperti kurang bersenam. 
 • Makanan tinggi garam yang berkaitan dengan makanan yang diproses dan berlemak rendah kalium dalam diet
 • Penggunaan alkohol dan tembakau
 • Penyakit dan ubat tertentu
 • Sejarah keluarga tekanan darah tinggi 
 • Stress

Tanda-tanda atau Gejala Tekanan Darah Tinggi:


Disebabkan tekanan darah tinggi atau hipertensi boleh dipastikan dengan membuat pemeriksaan kesihatan, anda juga boleh mengenalpasti tanda-tanda awal tekanan darah tinggi iaitu apabila anda:

 • Sakit kepala yang teruk
 • Keletihan atau kekeliruan
 • Masalah penglihatan
 • Sakit dada Kesukaran bernafas
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Darah dalam air kencing 

Kesan Tekanan Darah Tinggi kepada Seseorang

 • Kesan buruk jika tekanan darah tinggi tidak dikawal ialah akan menyebabkan arteosklerosis . Arteosklerosis yang berkaitan dengan hipertensi boleh menyebabkan: 
 • Kegagalan jantung dan serangan jantung 
 • Pecah pembuluh darah yang boleh menyebabkan pendarahan teruk dan, dalam beberapa kes, kematian 
 • Kegagalan buah pinggang
 • Stroke 
 • Rosakkan salur mata yang boleh menyebabkan butaUjian tekanan darah yang kerap dapat membantu orang-orang mengelakkan komplikasi yang lebih teruk


Langkah-langakah untuk Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi Secara Semulajadi:

1. Kurangkan berat badan: Berazamlah untuk mengurangkan berat badan untuk lebih sihat.

2. Kurangkan pengambilan makanan bergaram yang tinggi: garam menyebabkan tekanan darah menjadi tinggi dengan menyempitkan saluran arteri sehingga menjejaskan pengaliran darah dengan baik.

3. Berhenti merokok: merokok boleh meningkat tekanan darah tinggi kerana kesan dari nikotin yang terkandung dalam rokok.

4. Jaga pemakanan: kita adalah apa yang kita makan. Amalkan pemakanan yang sihat setiap hri dengan mengambil kira: jumlah kalori makanan yang diambil, untuk membantu kawal berat badan anda.

5. Kawal kolestrol: tekanan darah tinggi berkait rapat dengan kolestrol. Kurangkan mengambil makanan yang berkolestrol tinggi seperti makanan laut, organ dalam haiwan, lemak haiwan. Anda perlu mengambil makanan yang tinggi serat.

6. Kurangkan pengambilan kafein dan alkohol. Anda disyorkan melakukan pemeriksaan tekanan darah setiap 12 bulan sekali untuk memantau tahap kesihatan anda. 
RESVERATROL MAMPU TURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGI

Resveratrol dalam vivix Shaklee dipercayai mampu menurunkan tekanan darah tinggi yang boleh mengelakkan sakit jantung, stroke dan sebagainya. Resveratrol boleh menurunkan trigliserida, LDL dan lemak yang berlebihan dalam darah. 

Ia juga berperanan sebagai "PEMBERSIH PEMBULUH DARAH",membantu menurunkan tahap kepekatan darah, dan mencegah terbentuknya pembekuan darah.

Resveratrol juga membantu mencegah terbentuknya arteosklerosis (keradangan pada pembuluh darah), mencegah kekejangan pembuluh darah, mengawal bekalan darah normalke seluruh jaringan badan dan organ serta mencegah penyakit yang berkaitan dengan pengerasan pembuluh darah. 


BETUL KE RESVERATROL NI BOLEH TURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGI?

Anda masih ragu-ragu lagi dengan vivix? Jom kita ikuti pengalaman mereka yang telah mengamalkan vivix dan merasai sendiri kesannya kepada kesihatan mereka:

TESTIMONI 1TESTIMONI 2


Jika anda mengalami masalalah ini, segeralah berjumpa dengan doctor untuk rawatan lebih lanjut. Pada masa yang sama juga, anda boleh amalkan vivix untuk menurunkan tekanan darah tinggi serta membantu mempercepatkan proses pemulihan anda.

Jangan malu dan segan untuk hubungi saya. Kerana sihat itu mahal.

Anda boleh hubungi saya seperti di bawah:

Puan Harisatun Nida bt Abd Rashid
Call/sms/wasap: 0164225314
Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid
FanPage: Harisatun Nida bt Abd Rashid MJE
Jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada saya. Saya sedia membantu.

Pengedar Shaklee No 1 Selangor.
Penghantaran sekitar Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra, Bangi Avenue, Bukit Mahkota.
2 comments:

 1. Darah tinggi ni pembunuh senyap. Boleh akibatkan kerosakan buah pinggang

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu..kena buat check up 6 bulan sekali sekurang-kurangnya..

   Delete

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...