BAGAIMANA RESVERATROL BANTU RENCATKAN SEL KANSER PAYUDARA

Apabila dengar sahaja kanser, ia cukup menggerunkan. Seolah-olah malaikat maut telah siap sedia untuk menjemput. Kanser payudara adalah kanser  yang paling biasa di kalangan wanita, dan penyebab kedua kematian wanita, selepas kanser paru-paru.


Lebih menakutkan 1 dari 19 wanita di Malaysia berisiko untuk mendapat kanser payudara sepanjang hayat mereka.


Apa Itu Kanser Payudara?


Kanser payudara terjadi apabila struktur sel normal payudara bertukar dan merebak. Ia menjangkiti tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa.

Kebiasaannya tumor terbentuk kerana pengumpulan sel abnormal.biasanya ia bermula di dalam kelenjar atau duktus dan esemua jenis tisu di dalam payudara boleh membentuk kanser.

Kanser payudara meyumbangkan peratus yang tertinggi bagi penyakit kanser di kalangan wanita. Kanser payudara berada di tangga kelima bagi kadar kematian akibat kanser. dan yang paling menakutkan ia merupakan penyumbang utama kematian akibat kanser di kalangan wanita.

 Di sepanjang hidupnya seseorang wanita mempunyai risiko mengidap kanser payudara sebanyak 1 dalam 8 dan kemungkinan meninggal dunia akibatnya adalah 1 dalam 28.
Apakah Gejala atau Tanda-tanda Kanser Payudara?

Mungkin ada gejala sama. Biasanya terdapat benjolan pada payudara, sakit pada payudara, kulit kusam, panas, perubahan pada puting seperti , ruam atau kemerahan, atau mempunyai lelehan yang tidak normal seperti darah atau nanah.

Apabila ia mula merebak ke kawasan yang lain, pesakit akan demam, seram sejuk, sakit tulang dan sendi. Yang serinG terjadi, tanda-tanda awal kanser payudara sukar untuk dipastikan, para wanita dinasihatkan untuk melakukan pemeriksaan payudara pada setiap tahun.Apakah Punca-Punca Kanser Payudara.?


Walaupun tidak dapat dipastikan apakah punca-punca sebenar terjadinya kanser payudara, tetapi ia boleh dikaitkan dengan:

1) Umur
Semakin bertambah usia, semakin berisiko untuk mendapat kanser payudara. Pada umur 20 tahun, peluang untuk mendapat kanser payudara adalah 0.6 peratus. Pada usia 70 tahun, angka ini meningkat kepada 3.84 peratus.

2) Keturunan/Genetik
Sesetenagh kanser yang terjadi ialah berkait rapat dengan keturunan masing-masing.

3) Alam sekitar
Alam sekitar juga menjadi faktor penyebab kanser. Salah satunya ialah kesan daripada radikal bebas.

4) Berat badan berlebihan
Wanita yang mempunyai berat badan berlebihan atau mengalami obesiti selepas menopaus mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara. Ia mungkin disebabkan tahap estrogen yang lebih tinggi. Pengambilan gula tinggi juga boleh menjadi faktor.

5) Pengambilan alkohol
Kajian telah menunjukkan bahawa wanita yang mengambil lebih daripada 3 minuman sehari mempunyai risiko sebanyak 1.5 kali lebih tinggi.


6) Pendedahan kepada radiasi
Rawatan radiasi yang sedang berjalan untuk kanser yang bukan kanser payudara meningkatkan risiko kanser payudara di kemudian hari.


7) Rawatan hormon
Penggunaan terapi penggantian hormon (HRT) dan pil perancang oral telah dikaitkan dengan kanser payudara, disebabkan peningkatan tahap estrogen dalam badan.


8) Pekerjaan yang berisiko
Pada tahun 2012, para penyelidik membuat kesimpulan bahawa pendedahan kepada karsinogen dan penurunan endokrin tertentu, contohnya di tempat kerja, boleh dikaitkan dengan kanser payudara.
Pemeriksaan Yang Boleh Dilakukan


Ujian pengimejan Mamogram adalah sejenis x-ray yang biasa digunakan untuk pemeriksaan awal kanser payudara. Ia menghasilkan imej yang boleh membantu mengesan sebarang benjolan.


Jika terdapat tanda-tanda yang abnormal, pemeriksaan lanjut perlu dilakukan. Walau bagaimanapun, mamografi kadang-kadang menunjukkan kawasan yang mencurigakan yang bukan kanser. . Suatu pemeriksaan ultrasound boleh membantu membezakan antara jisim pepejal atau ketulan yang penuh dengan cecair.


Rawatan


Rawatan akan dijalankan dengan mengambil kira:
  • Jenis kanser payudara
  • Peringkat kanser
  • Kepekaan terhadap hormon
  • Usia pesakit, kesihatan keseluruhan, dan keutamaan
Rawatan yang boleh dijalankan ialah:
  • Radioterapi
  • pembedahan
  • Terapi hormone
  • Kemoterapi
Faktor yang mempengaruhi pilihan akan merangkumi peringkat kanser, keadaan perubatan lain, dan keutamaan individu.

Pembedahan

Sekiranya pembedahan diperlukan, pilihan bergantung kepada diagnosis pada individu.

Radioterapi

Ia bertujuan untuk memusnahkan sel-sel kanser. Pesakit akan menjalani radioterapi selepas sebulan pembedahan, bersama dengan kemoterapi, ia boleh membunuh mana-mana sel kanser yang selebihnya.

Setiap sesi berlangsung beberapa minit, dan pesakit mungkin memerlukan tiga hingga lima sesi seminggu untuk 3 hingga 6 minggu, bergantung pada tujuan dan sejauh mana kanser. Jenis kanser payudara akan menentukan apa jenis terapi radiasi, jika ada, paling sesuai. Kesan buruk termasuk keletihan, lymphedema, kegelapan kulit payudara, dan kerengsaan kulit payudara.


Kemoterapi
  • Chemotherapy adjuvant: Ubat yang dikenali sebagai ubat sitotoksik boleh digunakan untuk membunuh sel-sel kanser, jika terdapat risiko berulang.
  • Chemotherapy neo-adjuvant: Jika tumor besar, kemoterapi boleh diberikan sebelum pembedahan mengecilkan tumor dan membuat penyingkiran lebih mudah.


BAGAIMANA RESVERATROL BOLEH MEMBANTU MERENCATKAN SEL KANSER PAYUDARA


Kandungan utama dalam Vivix adalah Resveratrol.Resveratrol merupakan sejenis bahan yang dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai pertahanan tumbuhan tersebut daripada penyakit.Kajian menunjukkan bahawa resveratrol boleh bertindak sebagai antioksidan terhebat dan juga anti inflammatory.


Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu pencegahan penyakit kanser antaranya:1) Dalam satu kajian terbaru tahun ini (2016) pada kultur sel, resveratrol memainkan peranan penting dalam menyekat perkembangan sel kanser payudara. Diterbitkan dalam Cell Death and Disease ,kajian itu mendapati bahawa resveratrol mengawal proses apoptosis dan perkembangan sel kanser payudara dengan mengaktifkan beberapa miRNAs yang bertanggungjawab menyekat perkembangan sel kanser.


2) Pesakit barah payudara HER2 positive biasanya akan dirawat dengan kemoterapi herceptin. Kajian dari Abdel-latif et al, (2105) terhadap golongan pesakit barah payudara ini menunjukkan yang gabungan kemoterapi herceptin dan resveratrol mampu mengurangkan kesan toksid dari rawatan kemoterapi tersebut.

Apa Kata Mereka Tentang Vivix

1) Testimoni 1
2) Testimoni 2
3) Testimoni 3
Alhamdulilah, dengan feedback yang diberikan semoga pesakit kanser mendapat sinar baru untuk berikhtiar dengan vivix Shaklee. Awas! sel kanser sangat pantas merebak. Dapatkan vivix anda hari ini juga.


Anda boleh segera hubungi KN untuk dapatkan vivix anda hari ini. Setiap pembelian dengan KN, akan nikmati consultasi penuh dan guide untuk pengambilan suplement. 

Puan Harisatun Nida bt Abd Rashid

Call/sms/wasap: 0164225314
Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid
FanPage: Harisatun Nida bt Abd Rashid MJE
Jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada saya. Saya sedia membantu.

Pengedar Shaklee No 1 Selangor.
Penghantaran sekitar Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra, Bangi Avenue, Bukit Mahkota.

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...