6 Makanan Untuk Yang Boleh Diamalkan Oleh Pesakit Kanser

Pemakanan seimbang dan pemilihan makanan memainkan peranan yang penting dalam kesihatan semua orang, tetapi pilihan makanan menjadi lebih penting bagi individu yang melawan mesothelioma dan jenis kanser lain.


Pemakanan yang betul boleh membantu mengekalkan kekuatan dan berat badan, mengurangkan beberapa kesan sampingan rawatan, dan membantu pemulihan rawatan.

Dari makanan yang meningkatkan imuniti kepada sifat anti-radang, beberapa makanan yang hebat telah dikenalpasti  diambil oleh pesakit kanser untuk diamalkan dalam diet seharian iaitu:


1. BAWANG PUTIH DAN BAWANG MERAH

Bawang putih dilabel sebagai superfood. Institut Kanser Kebangsaan beberapa kajian antarabangsa yang mengaitkan penggunaan bawang putih yang tinggi dan manfaat kepada pesakit kanser. Ia memiliki ciri-ciri antibakteria yang tinggi untuk menghalang bahan penyebab kanser, serta memperbaiki pembaikan DNA. Ia termasuk sayuran seperti:


• Bawang putih
• Bawang (termasuk bawang merah)
• Daun bawang
• Leeks• Kuchai
Kebanyakan kajian mencadangkan pesakit untuk mengambil bawang putih mentah untuk mengekalkan khasiatnya. 
2. SAYURAN BERDAUN HIJAU


Khususnya, sayur-sayuran berdaun gelap seperti pelbagai jenis salad, sawi dan bayam mengandungi sumber  karotenoid fitokimia, yang tinggi yang menunjukkan menghalang pertumbuhan kanser.


Karotenoid yang terdapat dalam sayur-sayuran seperti beta-carotene, lycopene, dan lutein, boleh meningkatkan sistem imun. Malah, jenis nutrien ini terdapat dalam semua jenis sayur-sayuran seperti"


1. Arugula2. Bok Choy
3. Kobis
4. Kailan
5. Kale6. Wasabi


7. WatercressJika anda bukan peminat sayur-sayuran mentah atau yang telah dimasak? Cuba masukkan sayur-sayuran ini  ke dalam smoothies yang seimbang dengan buah-buahan yang manis untuk rasa yang lebih sedap dan lazat.

3. HALIA

Pesakit kanser yang menjalani rawatan akan berasa mual. Persatuan Onkologi Klinikal Amerika  , kajian yang mengesahkan sifat anti-radang halia dan kesan anti-spasmodik dalam usus dan mengelakkan rasa mual.

Halia membantu mengatasi kesan sampingan rawatan. Malah, halia telah lama digunakan untuk membantu menyelesaikan perut dan mengatasi rasa mual, kesan sampingan biasa seelpas rawatan kemoterapi, selama ribuan tahun.


4. BUAH DELIMADelima adalah buah yang telah digunakan dalam perubatan sejak lama dahulu. Bukan sahaja ia dapat membantu menghalang sel-sel kanser daripada berkembang, tetapi terdapat beberapa bukti bahawa ia juga boleh membantu mengurangkan penyebaran sel-sel karsinogenik.


Kajian University of California Riverside yang dikemukakan kepada Persatuan Biologi Sel Amerika menunjukkan bahawa jus delima menghalangi protein yang berkaitan dengan penyebaran kanser - tanpa menyebabkan kesan sampingan .


Jus delima juga kaya dengan vitamin C, dan kajian terus menunjukkan hasil yang positif dalam kedua-dua kanser payudara dan pesakit kanser prostat. Seperti mana-mana jus, cari yang paling semulajadi yang ada, elakkan pemanis tambahan.


5. KUNYITWalaupun masih di peringkat awal ujian klinikal, penyelidikan mengenai kesan rempah kunyit (juga dikenali sebagai curcumin) mendapat perhatian dan yang lain mengenai pencegahan dan rawatan pelbagai jenis kanser.


Ia mengandungi dua enzim yang dikenali untuk mengurangkan keradangan dan sering digunakan untuk meringankan masalah pencernaan.


6. TEH HIJAU
Teh adalah minuman kedua paling popular di dunia, dan selama berabad-abad nampaknya telah digunakan untuk perubatan. Hari ini, penyelidik mula menggabungkan faedah kesihatan teh, terutama teh hijau.Jurnal Onkologi telah menerbitkan penyelidikan yang menunjukkan bahawa pengambilan teh hijau berkaitan dengan risiko penurunan kolon, prostat, paru-paru, esophageal, dan kanser lain. Terdapat juga bukti penting bahawa teh hijau sebenarnya boleh menghalang penyebaran kanser.


Teh hijau juga membantu pesakit mengelakkan penggunaan kafein, kerana ia umumnya mempunyai tahap kafein yang lebih rendah daripada kopi dan teh.


6. ANGGUR MUSCADINE
Anggur muscadin tumbuh di seluruh Amerika Selatan Selatan. Anggur Muscadine (Vitis rotundifolia), juga dipanggil Scuppernong, adalah warna hitam ungu. Muscadine lebih besar, lebih kuat dan mempunyai kulit tebal berbanding anggur tradisional. Keadaan iklim dan cuaca di Southeastern Amerika Syarikat boleh extreme dan tidak menentu. Ia adalah iklim yang sangat sukar yang membantu Muscadine Grape berkembang menjadi anggur seperti tidak lain.


Muscadine Grapes dan Kromosom Tambahan
Anggur biasa mempunyai 19 pasang kromosom. Muscadine sebenarnya mempunyai sepasang kromosom tambahan - mereka mempunyai 20 pasang! Walaupun fakta bahawa muscadine mempunyai lebih banyak kromosom untuk membuat beberapa perkara penting, kehebatan sebenar datang daripada perubahan dalam fitokimia dan nutrien yang dibawa oleh kromosom-kromosom

Anggur Muscadin hidup dalam iklim yang extreme, mustahil untuk anggur biasa hidup. Mengekalkan keadaan yang sukar di SouthEast menjadikan anggur muscadine lebih kuat dan lebih penuh dengan antioksidan dan nutrien daripada anggur lain.


Muscadine Grapes adalah unik kerana mereka mempunyai  fitokimia yang sangat berbeza berbanding dengan anggur standard. Muscadine Grapes:

• 20 pasangan Kromosom (anggur tetap mempunyai 19)
• 6 Kali kandungan Resveratrol daripada anggur merah biasa
• Satu-satunya anggur yang mengandungi Asid Ellagic yang sihat
• Lebih Serat Pemakanan daripada Beras atau Oat Bran
• Tahap Quercetin tinggi (flavonoid yang sangat sihat)
• 40x lebih tinggi tahap Antioksidan berbanding dengan anggur merah standard
Beberapa Kebaikan Potensi Kesihatan Anggur Merah :


• Meningkatkan Fungsi Jantung dan Meningkatkan Jantung Sihat
• Membantu Mengurangkan atau Mengimbangi Tahap Kolesterol
• Membantu Mengawal Tekanan Darah
• Meningkatkan Sistem Imun
• Melindungi Terhadap Rugi Memori Rendah
• Mengurangkan Tanda-tanda Penuaan
No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...