6 Langkah Bina Bisness Tanpa Memerlukan Modal Yang Besar

Ramai yang beranggapan, modal yang besar adalah segalanya untuk memulakan sesuatu bisness. Tanpa modal, tiadalah bisness. Salah tu. Tahukah anda, ada bisness yang tidak perlukan modal besar untuk memulakan langkah yang pertama! tapi bagaimana? Jom saya kongsikan 6 langkah bina bisness tanpa memerlukan modal yang besar untuk mulakannya.

6 Langkah Bina Bisness Tanpa Memerlukan Modal Yang Besar

Jangan disebabkan tiada modal, anda terpaksa melupakan hasrat untuk memulakan bisnes. ya zaman sekarang anda sedar atau tidak, gaji hakiki tidak lagi releven untuk menampung keperluan seharian diri sendiri atau keluarga. duit sampingan sangat-sangat diperlukan bagi melicinkan perbelanjaan harian.

Antara langkah-langkah yang anda boleh diikuti ialah:

1. Mulakan Bisness Secara Sampingan atau Part time
Jika anda seorang pekerja, mulakan bisness secara sampingan dulu. Jangan sesekali mengambil keputusan untuk terus berhenti kerja untuk serius dengan perniagaan. Ini adalah kerana anda masih baru dan pada peringkat permulaan adalah fasa menyesuaikan diri, mengumpul pengalaman dan belajar menuruskan pelanggan, masa dan juga kewangan. Dunia bisness memang jauh berbeza dengan dunia makan gaji. Jadi, sebagai permulaan, lakukan bisnes sebagai sampingan dahulu.

2. Mulakan Bisness Dari Rumah
Sebenarnya, anda boleh memulakan bisness hanya dari rumah sahaja. Bermula dengan apa yang ada. Disamping meminimakan penggunaan kos, ia jauh lebih murah berbanding anda menyewa premis atau pejabat untuk tujuan bisness. Jangan terikut-ikut dengan orang lain yang ghairah menyewa pejabat besar yang gah di awal bisness. Hari ini orang menjadikan "starbucks" atau "coffe bean " sebagai pejabat bisness mereka.

3. Beli Barangan Terpakai
Sebagai permulaan, anda tidak perlu membeli alatan bisness serba baru. Terdapat banyak kedai yang menawarkan barangan terpakai seperti kerusi, meja, rak mahupun laptop. Ia sudah memenuhi keperluan bisness pada peringkat permulaan.

4. Dropship
Memulakan perniagaan dropship adalah yang sangat popular pada masa kini. Ia adalah kerana anda hanya perlu mengiklan barang, mengambil tempahan barang dari pelanggan dan bayar kepada pembekal. Semua urusan pembungkusan dan pengeposan akan dibuat oleh pembekal. Tetapi, anda harus ingat, dropship juga ada risiko yang tersendiri. Anda perlu mengkaji latar belakang pembekal dahulu sebelum mengambil keputusan menyertai dropship mereka. kerana banyak kes penipuan online berlaku akhir-akhir ini.

5. Ikat Perut.
Pada peringkat permulaan, anda perlu mengikat perut sedikit. Jika perniagaan anda jalankan agak maju dan mendapat sambutan pada peringkat awal pun, anda tidak digalakkan terus berbelanja dengan mewah, menukar kereta baru dan melancong. Seharusnya anda perlu membesarkan lagi perniagaan dan mengukuhkan simpanan modal. Ia adalah penting untuk bisness anda survive dan berkembang maju pada masa akan datang.

6. Mulakan Bisness Tanpa Memerlukan Modal yang Besar
Tahukah anda, satu bisness yang tidak memerlukan modal yang besar tetapi dapat menjana keuntungan yang lumanyan jika anda ceburi iaitu BISNESS SHAKLEE. Dengan bermodalkan RM80 sahaja anda bakal jana unlimited income!! Betul keni? ke saya tipu?. Ini adalah betul, dan telah terbukti ramai yang dah nikmati income hingga jutaan ringgit dengan bermodalkan RM80. Nak tahu bagaimana? Jom saya kongsikan dengan anda.

#Pertama: Daftarkan Sebagai Ahli Shaklee
dengan bermodalkan RM80 anda akan didaftarkan sebagai Shaklee Independent Instributor (SID). Bayaran adalah termasuk member kit bisness, dan informasi berkaitan dengan produk Shaklee.
Ini adalah langkah pertama, segalanya akan bermula disini, welcome to Shaklee family!

#Kedua: Untuk berkongsi kebaikan Shaklee dengan orang lain di luar sana, anda perlulah bercinta dahulu dengan produk Shaklee. Produk Shaklee terdiri daripada rangkaian vitamin, produk penjagaan kebersihan rumah dan produk kecantikan Shaklee yang tentunya bebas kimia dan sangat semulajadi. Apabila anda alami sendiri keberkesanan produk Shaklee, barulah anda suka dan jatuh cinta. Dan anada akan teruja untuk berkongsi dengan orang lain di luar sana. Rugi kan jika produk yang sangat berkualiti tinggi kita guna sorang-sorang. Jadi, sebarkan.

#Ketiga: Mulalah Menjual.
Seterusnya, anda dah boleh mula menjual. Dimana? Di dalam kedai maya 24 jam lah. Di FB, IG, BLOG, FANPAGE dan banyak lagi medium lain yang anda boleh menjual. Tidak terhad kepada online sahaja, tetapi kepakaran group kami ialah perniagaan secara online dan focus kepada blog. Kenapa blog? Blog adalah medium yang paling relevan dan market sangat sangat luas untuk jana income unlimited! Tak tahu? Jangan risau! kami akan ajar dari A hingga Z berkaitan online marketing. Group kita akan dibimbing oleh master/mentor yang berpengalaman jana income puluhan ribu sebulan hanya dihujung jari sahaja. Tak perlu keluar rumah ketuk pintu cari pelanggan. Sambil golek-golek dengan anak pun bisness tetap berjalan.

#Keempat: Sistem Dropship
Tahukah anda Shaklee adala menjalankan system dropship?. Customer bayar, kita buat pesanan mellaui website dan customer terima barang. Mudah sahaja kan? Anda tak perlu keluarkan modal dan susah payah untuk keluar pos barang. Tetapi, jika anda bercadang untuk menjual kepada orang yang berdekatan dengan anda, anda juga boleh membuat stok produk Shaklee sedikit di rumah untuk memudahkan proses cod (cash on delivery). In case customer nak cepat dan urgent.

#Kelima: Dapat Bonus dan Untung Runcit
Anda tahu tak, dengan Shaklee anda bakal dapat 2 bentuk income? Iiatu untung runcit dan bonus. Untung runcit adalah in the spot, apabila anda menjual kepada pelanggan, anda akan dapat untung runcit sebanyak 15 hingga 20 % bergantung kepada setiap jenis produk. Pada setiap 14 haribulan pula anda akan layak dapat bonus jika nilai point anda 150 uv dan ke atas pada bulan sebelumnya. Dapatlah untuk top up duit gaji di tengah-tengah bulan. Ia sangat membantu, percayalah!

Best bukan? Tinggal NAK BUAT ATAU TAK SAHAJA. semua keputusan di tangan anda. Jom kita ikuti perkongsian Puan Zara yang telah Berjaya menjana income yang lumayan dengan bisness Shaklee secara part time:

Bisnes Shaklee Penipu? Isk3. Tak Percaya? Tengok Ni from iReach HD on Vimeo.

Best ke bes bisness Shaklee tanpa modal besar ni?. Kita sebenarnya beruntung sangat zaman teknologi dihujung jari ni, tak perlu sewa kedai besar-besar untuk mulakan bisness. Memadai henphone sebiji, dan internet sahaja. Jika ada laptop atau pc lagi bagus. Tapi jangan limitkan apa yang takde untuk mulakan bisness. Just mulakan dengan apa yang ada. Dan yang lain akan menyusul insyaallah.

Jika anda berminat untuk sertai kami, jom hubungi saya dengan segera. Jangan tangguh lagi untuk menggenggam income pertama anda. Jom hubungi saya. Kita buat sampai jadi!

Puan Harisatun Nida bt Abd Rashid
Call/sms/wasap: 0164225314

Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid

FanPage: Harisatun Nida bt Abd Rashid MJE
Jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada saya. Saya sedia membantu.

Pengedar Shaklee No 1 Selangor.
Penghantaran sekitar Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra, Bangi Avenue, Bukit Mahkota.

3 comments:

  1. tips yang disebut kat atas ni semua tepat.

    ReplyDelete
  2. perkongsian yang bagus. terima kasih, semoga terus maju jaya.

    ReplyDelete

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...