5 Tips Hilangkan Bau Badan Ketika Haid dengan Mudah

Bau badan sering merupakan petunjuk bahawa seseorang tidak dapat menjaga kebersihan badan. Walaupun sikap sambil lewa menjaga kebersihan badan salah satu punca penyebab badan berbau ,  terdapat banyak punca bau badan antaranya makan makanan yang pedas atau berempah, tidak menukar  pakaian, jarang mandi,  dan termasuklah  haid.


PUNCA BADAN BERBAU KETIKA HAID

Semasa haid, badan kita akan mengeluarkan hormone estrogen dan menyebabkan badan terasa panas dari biasa. Hormon estrogen akan mengeluarkan peluh dan minyak lebih banyak berbanding waktu biasa. Dan ia membuatkan anda rasa tidak selesa. Pengeluaran peluh yang banyak akan menyebabkan bakteria senang untuk berkumpul pada kulit.


TIPS HILANGKAN BAU BADAN KETIKA HAID

1) Pakai Minyak Wangi. Sudah tiba masanya untuk memakai koleksi minyak wangi kegemaran. Anda boleh menggunakan wangian wangi segar seperti lemon atau aroma buah.

2) Mandi dengan Lebih Kerap. Semasa haid, badan lebih panas dan menyebabkan pengeluaran peluh berganda. Jadi dengan mandi dengan lebih kerapa akan membuatkan badan rasa selesa dan hilangkan bau peluh yang busuk.

3) Pastikan Badan anda Bersih. Tukar pakaian jika anda berpeluh. Dalam tempoh haid anda, cuba ubah pakaian setiap hari. Mandi dua kali sehari juga penting, jadi anda berasa lebih segar dan selesa.

4) Elakkan Makan Makanan Yang Berbau Kuat. Untuk sementara waktu, elakkan makan makanan yang tajam yang boleh memburukkan lagi bau badan, seperti bawang, bawang putih, bawang, kopi, durian dan sebagainya. Minum banyak air.

5) Jaga Kebersihan Bahagian Intim. Semasa haid, pastikan bahagian intim dalam keadaan bersih. Tukar tuala wanita sekurang-kurangnya 4 jam sekali untuk mengelakkan bakteria merebak dan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.


HILANGKAN BAU BADAN DENGAN ALFAFA COMPLEKS SHAKLEETahukah anda, bau badan dapat diatasi dengan pengambilan vitamin Shaklee iaitu Alfafa?. 
Bagaimana Alfafa Kompleks boleh menghilangkan bau badan yang menyengat?. Alfafa atau nama saintifiknya iaitu Medicago Sativa bertindak sebagai:

1. Penyahtoksik: Ia membantu menyingkirkan toksik yang berkumpul di dalam badan yang menyebabkan badan berbau. 

2. Pembersih Darah: Bertindak mencucui dan membersihkan darah

3. Agen Pembunuh Kulat: Klorofil yang terdapat di dalam Alfafa dapat membunuh bakteria dalam badan yang bertindak sebagai deodorant semulajadi.

4. Tinggi Fiber. Fiber yang tinggi penting untuk melancarkan proses pembuangan yang baik.

Jadi, tunggu apa lagi?. Jangan biarkan orang sekeliling anda menjauhkan diri dari anda dek kerana sikap anda yang tak mahu mengatasi masalah bau badan yang anda alami. Kini dah tahu jalan penyelesaian yang terbaik, jom hubungi saya sekarang!

Anda boleh hubungi saya seperti di bawah:

Puan Harisatun Nida bt Abd Rashid
Call/sms/wasap: 0164225314

Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid

FanPage: Harisatun Nida bt Abd Rashid MJE
Jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada saya. Saya sedia membantu.

Pengedar Shaklee No 1 Selangor.
Penghantaran sekitar Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra, Bangi Avenue, Bukit Mahkota.

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...