Punca dan Cara Atasi Sakit Lutut pada Usia Muda Tanpa Pembedahan

Sakit lutut adalah satu masalah biasa yang dialami oleh individu dari semua peringkat umur. Ia mungkin disebabkan oleh kecederaan, seperti ligamen pecah atau rawan koyak.  Termasuk arthritis, gout dan jangkitan - juga boleh menyebabkan sakit lutut. Terapi fizikal dan pendakap lutut juga boleh membantu melegakan kesakitan lutut. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, lutut anda mungkin memerlukan pembedahan. Penting kita ketahui apakah punca sebenar dan cara atasi sakit lutut tanpa pembedahan supaya kita boleh mengambil langkah berjaga-jaga.


GEJALA SAKIT LUTUT
 
Tempat sakit lutut mungkin berbeza-beza, bergantung kepada punca masalah. Tanda-tanda dan gejala sakit lutut termasuk: Bengkak dan rasa kaku, Kemerahan, sakit untuk disentuh, lutut lemah  atau tidak stabil, ketidakupayaan untuk meluruskan lutut sepenuhnya. 


PUNCA-PUNCA SAKIT LUTUT

Punca-punca sakit lutut boleh disebabkan oleh kecederaan lutut, masalah mekanikal dan beberapa keradangan yang lain.

Kecederaan Lutut:
 • Kecederaan anterior cruciate ligament (ACL): Sakit lutut boleh disebabkan oleh kecederaan, jenis arthritis dan masalah lain. Kecederaan lutut boleh menjejaskan mana-mana ligamen, tendon atau berisi cecair (bursae) yang mengelilingi sendi lutut serta tulang, tulang rawan dan ligamen yang membentuk sendi itu sendiri. Biasanya individu yang aktif bersukan berisiko mengalami kecederaan ACL.
 • Retak Tulang: Tulang lutut, termasuk lutut (patella), boleh retak semasa kemalangan atau terjatuh. Individu yang tulangnya telah lemah akibat osteoporosis lebih beriisko untuk retak tulang pada bahagian lutut jika tersalah langkah.
 • Koyakan pada tisu meniscus: Tisu meniscus adalah tisu rawan yang terletak dalam sendi lutut untuk melancarkan pergerakan sendi. Ia juga boleh koyak ketika bersukan.
 • Keradangan Tendon:Tendon merupakan tisu yang bersambung dari otot kepada tulang. Mereka yang terlibat aktif dalam aktiviti bersukan seperti berbasikal, larian dan melompat akan memberi tekanan yang lebih kepada tendon tersebut dan ia akan menyebabkan keradangan dan sakit lutut.

Masalah Mekanikal

Beberapa contoh masalah mekanikal yang boleh menyebabkan sakit lutut termasuk: 
 • Tempurung lutut yang terkeluar dari tempatnya.
 • Sakit pinggul atau kaki. Jika anda mengalami sakit pinggul atau kaki, anda boleh mengubah cara anda berjalan untuk mengelakkan sendi yang menyakitkan ini. Tetapi gaya berjalan ini boleh menimbulkan lebih banyak tekanan pada sendi lutut anda. Dalam sesetengah kes, masalah di pinggang atau kaki boleh menyebabkan sakit lutut.

Radang Arthritis

Terdapat ebih daripada 100 jenis arthritis yang berbeza . Jenis yang paling mungkin menjejaskan lutut termasuk:

 • Osteoarthritis. Kadang-kadang dipanggil arthritis degeneratif, osteoarthritis adalah jenis arthritis yang paling biasa. Ia adalah keadaan haus dan luka yang berlaku apabila tulang rawan di lutut disebabkan faktor usia. 
 • Artritis reumatoid. Jenis arthritis yang paling biasa, arthritis rheumatoid adalah keadaan autoimun yang boleh menjejaskan hampir semua sendi di dalam badan, termasuk lutut. Walaupun arthritis rheumatoid adalah penyakit kronik, ia  mungkin berulang-ulang. 
 • Gout. Jenis arthritis ini berlaku apabila kristal asid urik berlebihan dalam darah. Walaupun gout yang paling menyebabkan kaki membengkak ia juga boleh berlaku pada bahagian lutut. 
 • Pseudogout. Selalunya tersilap untuk gout, pseudogout disebabkan oleh kalsium yang mengandungi kristal yang terbentuk bersama cecair. Lutut adalah sendi yang paling biasa terdedah kepada pseudogout. 
 • Artritis septik. Kadangkala sendi lutut anda boleh dijangkiti, menyebabkan bengkak, sakit dan kemerahan. Arthritis septik sering berlaku diikuti dengan demam.

FAKTOR RISIKO LAIN

Beberapa faktor boleh meningkatkan risikseseorang itu mengalami masalah lutut, termasuk:

 • Berat berlebihan. Mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti meningkatkan tekanan pada sendi lutut, walaupun semasa aktiviti biasa seperti berjalan atau naik dan turun tangga. Ia juga meletakkan anda pada peningkatan risiko osteoarthritis dengan mempercepat pecahan rawan sendi. 
 • Kurang fleksibiliti otot. Otot kurang kuat dan fleksibel adalah antara punca utama kecederaan lutut. Otot ketat atau lemah menawarkan kurang sokongan untuk lutut kerana mereka tidak menyerap cukup tekanan pada sendi dan menyebabkan sakit lutut.
 • Sukan tertentu. Sesetengah sukan meletakkan tekanan lebih tinggi pada lutut berbanding dengan anggota  lain. Antara sukan berisiko ialah bola keranjang, badminton, futsal dan sebagainya. 
 • Kecederaan sebelumnya. Mempunyai kecederaan lutut sebelumnya menjadikannya lebih cenderung anda akan mencederakan lutut sekali lagi.

5 LANGKAH ELAK SAKIT LUTUT

Langkah pencegahan amat penting untuk mengelakkan sakit lutu daripada terjadi. Antaranya ialah:

 • Mengekalkan berat badan yang sihat; ia adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk lutut. Setiap berat tambahan menyebabkan ketegangan tambahan pada sendi, meningkatkan risiko kecederaan dan osteoartritis. 
 • Selalu melakukan senaman. Untuk menyediakan otot untuk bersukan, luangkan waktu untuk senaman. 
 • Bertukar-tukar acara sukan supaya tekanan dapat dikurangkan.
 • Bersukan dengan cara yang betul.
 • Menggunakan penyokong lutut jika ada masalah sendi lutut.

BAGAIMANA SAKIT LUTUT DAPAT DIATASI DENGAN RESVERATROL?

Resveratrol yang tedapat dalam vivix sangat berkesan untuk membantu dalam masalah sakit lutut dan kesihatan sendi. Resveratrol ini sangat berkhasiat dan berkuasa sehinggakan lebih 2000 journal saintifik ditulis mengenainya. Hebat bukan?


Vivix adalah supplement yang palin tepat untuk mengatasi masalah ini berdasarkan dalam satu jurnal kajian saintifik bertajuk Scientific Evidence and Rationale for the Development of Curcumin and Resveratrol as Nutraceutricals for Joint Health dapat disimpulkan bahawa telah terbukti Resveratrol dapat membantu :
 • Mengekalkan dan memperbaiki struktur sendi
 • Mengurangkan factor yang menjadi punca sakit sendi
Seterusnya, penyelenggaraan kepada sendi normal adalah lebih baik dan memberi kesan positif dari segi:
 • Pergerakan
 • Kelebaran ruang sendi
 • Kekakuan
 • Ketidakselesaaan sendi
Secara lebih spesifik, kajian ini telah dijalankan terhadap penyakit osteoarthritis iaitu penyakit pada sendi yang sangat serius. Biasanya mereka yang mengalami masalah sakit sendi jika tidak dicegah akan menyebakan sakit ini terjadi.

Kalau hendak lebih faham secara ringkasnya, kajian menunjukkan RESVERATROL (bahan utama dalam Vivix) berkesan untuk mengatasi masalah keradangan, antioksidan, memperbaiki DNA dan menghalang sel daripada bermutasi. Ia bukan saja sangat bagus untuk sendi malah baik untuk pelbagai penyakit lain seperti kanser, Diabetis, Darah Tinggi, Jantung dan banyak lagi.


Testimoni Penghidap Sakit Lutut dan Sakit Sendi Yang Mengamalkan Vivix

1. Sakit lutut hilang, berat pun turun.


2. Vivix memebrikan tenaga kepada warga emas dan melegakan sakit lutut3. Mak yang berumur 50 an kerja kampong selalu sakit lutut


Alhamdulillah. Syukur apabila perkongsian ini dapat membantu mereka yang sakit lutut kembali ceria dan sihat seperti sediakala. Jadi, jangan berlengah lagi, dapatkan vivix hari ini untuk tangani masalah sakit lutut anda tanpa pembedahan.


KENAPA PERLU MEMILIH SHAKLEE?

Shaklee sangat diyakini kerana:

 • Telah 102 berada dipasaran iaitu pada tahun 1915, dimana MULTIVITAMIN pertama di dunia dihasilkan.
 • Shaklee digunakan oleh para Angkasawan NASA.
 • Shaklee digunakan oleh atlet OLIMPIK.
 • Shaklee ada Landmark Study, dimana ia menjalankan kajian selama 20 tahun
 • Shaklee ada banyak patent untuk kesemua vitamin mereka.

Anda boleh segera hubungi KN untuk dapatkan vivix anda hari ini. Setiap pembelian dengan KN, akan nikmati consultasi penuh dan guide untuk pengambilan suplement. 


Puan Harisatun Nida bt Abd Rashid
Call/sms/wasap: 0164225314
Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid
FanPage: Harisatun Nida bt Abd Rashid MJE

Jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada saya. Saya sedia membantu.

Pengedar Shaklee No 1 Selangor.
Penghantaran sekitar Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra, Bangi Avenue, Bukit Mahkota.

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...