CARA CEPAT BERHENTI ROKOK BAGI PEROKOK TEGAR


Tahukah anda merokok boleh menyebabkan banyak kesan buruk kepada kesihatan?.Antara kesan buruk merokok bukan sahaja kanser paru-paru, tetapi adakah anda tahu merokok juga dikaitkan dengan penyakit jantung, strok dan penyakit paru-paru yang lain? Merokok juga boleh meningkatkan risiko kanser pundi kencing, tekak dan mulut, buah pinggang, serviks dan pankreas.


Jadi, jika anda seorang yang betul-betul sayangi diri anda, anda perlu berhenti rokok dengan segera.Nak tahu cara cepat berhenti rokok bagi perokok tegar? Jom, saya ada jawapannya.


MENGAPA ANDA PERLU BERHENTI MEROKOK?

Merokok adalah penyebab utama kematian di Amerika Syarikat. Hampir satu pertiga daripada kematian akibat penyakit jantung koronari disebabkan oleh merokok dan asap rokok.

 Kira-kira 90% kes kanser paru-paru di Amerika Syarikat adalah disebabkan oleh merokok. Kira-kira 20 peratus lelaki dewasa dan sekitar 16 peratus pula adalah  wanita dewasa yang merokok. Peratusan tertinggi orang yang merokok adalah antara umur 21 hingga umur 34 tahun.

Kira-kira 54 peratus kanak-kanak Amerika berusia 3-11 terdedah kepada asap rokok. Secara purata, perokok mati lebih daripada 10 tahun lebih awal daripada yang tidak merokok. Anda boleh menjadi salah satu jutaan orang yang berjaya berhenti setiap tahun.


KENAPA ROKOK SANGAT BAHAYA SEBENARNYA? 

Terdapat lebih daripada 5,000 bahan kimia yang terdapat dalam asap rokok dan beratus-ratus  yang berbahaya kepada kesihatan manusia, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.Berikut adalah beberapa contoh bahan kimia yang merbahaya iaitu: 

  • Butadiene adalah bahan kimia yang digunakan untuk mengeluarkan getah. Ia dianggap sebagai bahan kimia karsinogenik yang boleh menyebabkan kanser darah tertentu.
  • Arsenik digunakan untuk memelihara kayu. Sesetengah sebatian arsenik telah menyebabkan kanser paru-paru, kulit, hati, dan pundi kencing.
  •  Benzene digunakan untuk mengeluarkan bahan kimia lain. Ia boleh menyebabkan kanser, terutama leukemia, pada manusia.
  • Kadmium adalah logam yang digunakan untuk membuat bateri. Kadmium dan kadmium boleh menyebabkan kanser paru-paru dan dikaitkan dengan kanser buah pinggang dan prostat.
  • Chromium VI digunakan untuk membuat logam aloi, cat dan pewarna. Kompaun Chromium VI menyebabkan kanser paru-paru dan telah dikaitkan dengan kanser hidung dan hidung hidung.
  • Formaldehid digunakan untuk membuat bahan kimia dan resin lain. Ia juga digunakan sebagai pengawet. Formaldehid menyebabkan leukemia dan kanser dalam tisu pernafasan.
  • Polonium-210 adalah unsur radioaktif yang telah terbukti menyebabkan kanser pada haiwan.
  • Tar bukanlah satu bahan kimia tunggal, melainkan ia menggambarkan beberapa bahan kimia yang ada dalam asap tembakau. Ia meninggalkan residu coklat yang melekit pada paru-paru, gigi dan kuku anda.

 Anda lihat sendiri, banyak bahan kimia yang merbahaya yang merosakkan sistem dan organ tubuh anda bukan?


BAHAN YANG PALING BAHAYA ADA DALAM ROKOK YANG ANDA SEDUT YANG BOLEH MEMBUNUH!

Karbon monoksida adalah gas berbahaya yang disedut ketika anda merokok, masuk ke dalam paru-paru anda, ia dipindahkan ke aliran darah anda. Karbon monoksida mengurangkan jumlah oksigen yang dibawa ke dalam sel darah merah.

Ia juga meningkatkan jumlah kolesterol yang masuk ke dalam lapisan dalaman arteri yang, dari masa ke masa, boleh menyebabkan arteri mengeraskan. Ini membawa kepada penyakit jantung, penyakit arteri dan kemungkinan yang paling bahaya boleh menyebabkan serangan jantung.

Nikotin adalah bahan kimia berbahaya dan menyebabkan rasa ketagihan yang melampau. Ia boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah, denyutan jantung, aliran darah ke jantung dan penyempitan arteri (yang membawa darah).

Nikotin juga boleh menyumbang kepada pengerasan dinding arteri, yang seterusnya, boleh menyebabkan serangan jantung. Bahan kimia ini boleh tinggal di dalam badan selama enam hingga lapan jam bergantung kepada berapa kerap anda merokok. Juga, seperti bahan yang paling ketagihan, terdapat beberapa kesan sampingan lain.


KESAN BURUK ASAP ROKOK KEPADA PEROKOK PASIF

Perokok bukan sahaja yang terkena asap tembakau. Ia juga merbahaya kepada perokok pasif atau orang berada di sekeliling perokok, terutama kanak-kanak.

Asap rokok telah menyebabkan kira-kira 34,000 kematian akibat penyakit jantung dan 7,300 kematian kanser paru-paru. Kajian menunjukkan bahawa risiko penyakit jantung meningkat kira-kira 25-30 peratus lebih tinggi di kalangan orang yang terdedah kepada asap rokok  di rumah atau di tempat kerja. Ia menyebabkan kebanyakan kanak-kanak mengalami masalah pernafasan daripada kanak-kanak yang tidak merokok.

Ini hanya beberapa bahan kimia berbahaya yang terdapat di dalam rokok. Tetapi anda tidak perlu menghabiskan sepanjang hayat anda untuk menjadi hamba kepada rokok! Beribu-ribu perokok telah berhenti merokok setiap tahun dan anda boleh menjadi salah seorang daripada mereka. Ia mungkin tidak mudah, tetapi anda boleh melakukannya!


CARA CEPAT BERHENTI ROKOK BAGI PEROKOK TEGAR DENGAN MENGAMBIL VIVIX SHAKLEE

Vivix bertindak dengan cara memulihkan semula struktur DNA dan seterusnya akan menggalakkan penghasilan sel-sel yang sihat. Sel-sel yang rosak akan dibaiki pada peringkat yang paling asas iaitu DNA.

Vivix akan  menyebabkan rokok berasa pahit.Ini bermakna sel-sel dalam badan sedang menolak rokok.
Vivix bertindak membuang nikotin di dalam DNA dan ia dapat membantu proses berhenti rokok. DNA yang telah tercemar oleh nikotin akan dipulihkan oleh vivix. Hasilnya, DNA akan kembali kepada keadaan asal. Dan perokok akan berhenti merokok ekoran daripada rasa tidak sedap dan pahit pada rokok.
Vivix juga menganduni antioksidan yang sangat berkuasa kerana kandungan resveratrolnya yang tinggi. Antioksidan seumpama pengutip sampah di dalam tubuh manusia. 

Bila merokok, toksin akan berkumpul di dalam tubuh, jadi antioksidan inilah yang berfungsi untuk membersihkan segala toksin dan racun di dalam tubuh kita. Anda tidak akan berasa nikmat lagi untuk menyedut asap rokok atau ketagih untuk terus merokok. 
Lama kelamaan anda akan berhenti rokok dengan sendirinya. Vivix juga akan membantu memulihkan sel-sel anda yang rosak akibat radikal bebas tadi dan menjadikan anda semakin sihat dan berseri-seri.
APA KATA MEREKA TENTANG VIVIX?
" Dulu selalu suruh abah berhenti rokok. Tapi ada sahaja alasannya. Sampai satu hari tu darah tinggi naik. So kitarang dah risau, dia pun sama. So kitarang adik beradik dah sepakat nak bagi abah try vivix shaklee. Setelah 2 bulan konsisten vivix, alhamdulillah darah tinggi dah kurang.
Dan yang paling tak disangka lagi, abah dah berhenti merokok. DIA RASA TAK BES HISAP ROKOK.
Sekarang abah dah 100% dah bebas dari merokok. Terimakasih vivix!"
TESTIMONI 2TESTIMONI 3


Jangan berlengah lagi!. Berhentilah merokok dan jalani kehidupan yang sihat sebelum maut datang dalam keadaan anda tidak bersedia!. Say no to smoking! 

 Atau anda perlukan konsultasi dahulu? Hubungi saya seperti di bawah. Ia percuma sahaja!


Puan Harisatun Nida bt Abd Rashid
Call/sms/wasap: 0164225314
Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid
FanPage: Harisatun Nida bt Abd Rashid MJE

Jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada saya. Saya sedia membantu.

Pengedar Shaklee No 1 Selangor.
Penghantaran sekitar Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra, Bangi Avenue, Bukit Mahkota.


No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...