Punca-punca Keputihan dan Gatal pada Faraj Sehingga Tak Senang Duduk

Gatal-gatal disebabkan keputihan yang keluar dari faraj adalah perkara umum yang biasa terjadi kepda kebanyakan wanita. Namun, anda harus berhati-hati jika ia mempunyai ciri-ciri yang menunjukkan jangkitan kuman. Keputihan yang tidak normal apabila ia berwarna kuning atau hijau, pekat, dan berbau, hal ini adalah akibat dari jangkitan pada pelvis. 

Terdapat beberaa punca keputihan dan gatal pada faraj sehingga tak senang duduk yang perlu kita ketahui.

  
PUNCA-PUNCA KEPUTIHAN

Banyak faktor terjadinya keputihan pada faraj, samada keputihan jenis normal atau tidak normal.
Keputihan yang normal adalah berfungsi untuk melindungi dan membersihkan faraj. Keputihan normal disebabkan oleh bersukan, ovulasi, ghairah, efek dari ubat-ubatan dan juga stress. Namun, keputihan yang tidak normal boleh berpunca daripada:

1. Jangkitan Bacterial Vaginosis

 Ia adalah jangkitan pada faraj yang disebabkan oleh bakteria anaerob yang tidak seimbang. Terdapat 2 bakteria pada faraj iaitu bakteria baik disebut lacbatocili manakala bakteria jahat disebut anaerob. Jadi, punca keputihan berbau, berwarna kuning atau hijau adalah disebabkan oleh penigkatan bakteria anaerob. Golongan yang berisiko untuk mendapat jangkitan ini ialah kerap bertukar pasangan atau melakukan seks oral.

2. Trichomoniasis
Jangkitan bakteria ini berlaku disebabkan oleh protozoa, yang menyebabkan keputihan berwarna kuning atau bertukar kepada warna hijau dan mengeuarkan bau yang tidak menyenangkan. 

3. Jangkitan pada pelvis
Jangkitan ini disebabkan oleh kulat yang mengakibatkan keputihan berwarna putih, menimbulakn rasa gatal, dan pedih. Kehadiran kulat pada faraj adalah normal, tetapi jika ia tidak dikawal, ia akan memudharatkan. Punca hal ini terjadi ialah:

 • Stress
 • Diabetis
 • Hamil
 • Penggunaan ubat-ubatan
 • Antibiotik

 4. Ganore dan Klamidia
Kedua-duanya adalah termasuk penyakit jangkitan seksual. Salah satu gejala yang timbul ialah keputihan yang berwarna kuning, kehijau-hijaun dan pekat.

5. Penyakit Radang Pelvik
Jangkitan ini disebarkan melalui hubungan seksual, bakteria akan merebak di dalam faraj hingga ke organ pembiakan sehingga menghasilkan keputihan yang berbau busuk dan teruk

6. HPV atau Kanser Serviks
Penyakit ini juga disebabkan oleh jangkitan, dan biasanya ia juga disebarkan oleh hubungan seksual. Ia akan menghasilkan keputihan yang berbau coklat, berbau busuk dan kadang-kadang sedikit pendarahan.


Punca-punca Gatal pada Faraj
Berikut adalah beberapa sebab gatal pada faraj iaitu:

1.Rengsa disebabkan oleh penggunaan produk kecantikan
Ia kadang-kadang disebabkan oleh  penggunaan produk kecantikan seperti sabun, spray kawasan intim, krim, tisu toilet dan sebagainya.

2. Penyakit Kulit
Beberapa penyakit kulit seperti ekzema dan priosis dapat menimbulkan rasa gatal dan kemerahan pada kawasan intim. Kedua-dua penyakit ini boleh merebak sehingga kawasan intim.

3. Menapouse
Wanita yang mengalami gejala menapouse juga akan berasa gatal pada alat kelamin. Penurunan kadar estrogen akan menyebabkan rasa gatal sehinggakan menipiskan mukosa yang menyebabkan faraj kering. Kekeringan ini akan menyebabkan ia merengsa dan tidak selesa.

4. Stress
 Stress dapat melemahkan sistem pertahanan tubuh sehingga faraj senang dijangkiti oleh bakteria.


ATASI KEPUTIHAN DENGAN VITAMIN SEBELUM IA BERTAMBAH TERUK

Selain merawat dengan petua tradisional, keputihan juga boleh diatasi dengan mengamalkan SET KEPUTIHAN SHAKLEE. Selain ia sangat mudah untuk diamalkan, ia juga sangat berkesan.

Bagaimana Set Keputihan Ini Dapat Bantu Atasi Keputihan?
Set keputihan shaklee adalah terdiri daripada 3 jenis vitamin iaitu Vivix, Alfafa Kompleks dan Garlic.

Vivix

Vivix ialah antioksidan yang paling berkesan untuk merawat keputihan.  Ia mengandungi ramuan yang sangat istimewa untuk kesihatan dan kesihatan tubuh badan kita. Kandungan resveratrol dalam vivix sangat baik yang berfungsi untuk melawan jangkitan kuman dan bakteria.  Selain itu, vivix juga mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi untuk melawan radikal bebas.

Alfafa Kompleks

 • Mengurangkan rasa gatal akibat dari jangkitan bakteria dengan cepat
 • Buang toksik dalam tubuh
 • Hilangkan bau busuk pada faraj
 • Menguatkan sistem tubuh untuk melawan kuman

Garlic Kompleks (Antibiotik semulajadi)

 • Menghalang jangkitan kuman dan kulat daripada merebak
 • Meningkatkan imun badan

Selain mengamalkan petua-petua dan suplement diatas, antara tips lain yang boleh diamalkan untuk mengurangkan keputihan ialah:
 • Menjaga kebersihan disekitar faraj
 • Kerap menukar panty liner sekerap yang boleh.
 • Elakkan memakai pakaian yang ketat
 • Elakkan menggunakan sabun untuk mencucui luar faraj
 • Pakai seluar dalam dari kain kapas
 Jadi, jika anda mengalami keputihan, jangan biarkan ia berlarutan sehingga ia bertukar warna dan menjadi lebih parah.Sebagai wanita juga, kita hendaklah sentiasa peka akan perkara yang kita alami dan janganlah dibiarkan sehingga ia berbau sampai suami disebelah yang tegur dahulu. Berusahalah untuk buat yang terbaik untuk diri anda dan pasangan.

Jika berminat untuk mencuba rangkaian produk shaklee, anda boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut. 

BACA JUGA:

1. KETAHUI 5 PETUA ATASI KEPUTIHAN SECARA SEMUALAJADI
Puan Harisatun Nida bt Abd Rashid
Call/sms/wasap: 0164225314
Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid
FanPage: Harisatun Nida bt Abd Rashid MJE

Jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada saya. Saya sedia membantu.

Pengedar Shaklee No 1 Selangor.
Penghantaran sekitar Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra, Bangi Avenue, Bukit Mahkota.

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...