Ketahui Tanda-tanda Hypertyroid serta Cara Mengatasinya dengan Berkesan Tanpa Ubat

Hypertyroid adalah suatu keadaan di mana hormon tiroid di dalam badan pada tahap sangat aktif. Hormon tyroid dihasilkan oleh kelenjar tyroid yang berfungsi dalam pelbagai proses metabolisme badan. 

Hypertyroid lebih cenderung dialami oleh wanita berbanding lelaki dan ia boleh berlaku kepada wanita tidak kira kanak-kanak atau dewasa. Tetapi biasanya ia menyerang wanita yang berusia 20 hingga 40 tahun. 



Tanda-tanda Hypertyroid
Kelejar tiroid  adalah kelenjar yang berada di bahagian depan leher yang berfungsi untuk mengendalikan metabolisme dan fungsi normal tubuh seperti mengatur suhu tubuh, menukarkan makanan kepada tenaga, mengawal kadar denyutan jantung, otot dan juga tulang.

Apabila tiroid terlebih aktif, ia akan menimbulkan pelbagai gejala yang mengganggu sistem tubuh. Bagaimanapun, ia berbeza bagi setiap individu.

Tanda-tanda yang Biasa Dialami oleh Pesakit Hypertyroid ialah:

  • Berat badan turun tanpa sebab yang jelas
  •  Hyperaktif. pesakit akan berasa cemas dan tidak boleh duduk diam
  • Mudah marah atau terlebih emosi
  • Insomnia atau sukar untuk tidur pada waktu malam
  • Konsentrasi menurun
  •  Otot kejang
  • Kemandulan
  • Bagi pesakit diabetis, hypertyroid akan menyebabkan rasa haus dan letih

Selain itu, terdapat juga gejala lain  yang dialami oleh pesakit iaitu:

  • Kelenjar tiroid semakin membesar yang menyebabkan bengkak pada leher pesakit 
  • Denyutan antung yang cepat dan tidak sekata
  • Muncul ruam pada kulit
  • Rambut gugur
  • Tapak tangan kemerahan
  • Kuku rapuh

Tanda-tanda yang biasa akan terjadi pada peringkat awal, tetapi apabila ia semakin aktif, ia akan bertambah buruk. Jika pesakit mengalami kadar denyutan jantung yang tidak sekata, nafas tersekat-sekat anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor dengan kadar segera.


Bagaimana Hypertyroid Terjadi?
Kelenjar tiroid menghasilkan 2 jenis hormon iaitu triiodotiroin (T3) dan Tiroksin (T4). Setiap hormon berfungsi untuk mengawal dan mengatur sistem tubuh. Biasanya kelenjar tiroid akan menghasilkan jumlah hormon yang tepat. Namun, dalam keadaan tertentu, kelenjar hormon akan menghasilakn hormon secara berlebihan terutamanya Tiroksin (T4). 

Jumlah hormon tiroksin yang dihasilakn oleh kelenjar tiroid mungkin disebabkan oleh kanser tiroid, pengambilan suplement, pil perancang dan sebagainya.

Selain jantina dan genetik, antara faktor lain yang boleh meningkatkan risiko penyakit hypertyroid ialah pesakit yang mengalami autoimune seperti diabetis type 1, dan penyakit addison lebih berisiko untuk terkena penyakit ini. 

Cara Mengatasi Hypertyroid
Rawatan yang akan diberikan kepada pesakit hypertyroid adalah bergantung kepada  faktor usia dan tanda-tanda yang dialami, dan juga kadar hormon yang dihasilkan dalam darah pesakit. Antara jenis-jenis rawatan yang biasa dicadangkan untuk mengatasi masalah ini ialah:
  
Thionamide 
Thionamide ialah sejenis ubat yang digunakan untuk menurunkan kadar penghasilan hormon tiroksin dan triiodotironin. Ubat ini biasa diberikan selama 1 hingga 2 bulan untuk melihat kepada keberkesannannya. Kesan sampingan ubat ini ialah mungkin pesakit akan terasa pening, loya, sakit sendi, pedih perut dan timbul ruam pada kulit.

Radioterapi
Ia adalah sejenis prosedur untuk merawat hypertyroid. Ia kan menyusutkan kelenjar tiroid. Bagaimanapun, radioterapi tidak digalakkan untuk wanita hamil, menyusu atau merancang untuk hamil dan orang yang mengalami gangguan mata seperti kabur dan mata menonjol. 


Apakah Kesan-kesan Hypertyroid kepada Seseorang Pesakit itu?
Seseorang yang mengalami hypertyroid akan berisiko untuk mengalami beberapa risiko jika tidak ditangani dengan segera iaitu:

Oftalmopati Graves iaitu gangguan pada mata yang disebabkan oleh penyakit Graves. Gelaja yang biasa timbul ialah mata kering atau mengeluarkan air mata berlebihan, kabur, mata bengak, atau sensitif secara berlebihan kepada cahaya.

Keguguran dan preeklamsia. Wanita hamil yang ada sejarah penyakit graves atau hypertyroid berisiko untuk mengalami keguguran, preeklamsia, kelahiran pramatang dan berat bayi kurang semasa dilahirkan.

Hypotyroidisme. Apabila kelenjar tiroid menghasilakn sedikit hormon tiroksin dan triidotironin dan akan timbullah gejala hypotyroidisme iaitu peningkatan berat badan, stress dan mudah berpeluh.

Gangguan jantung. Seperti jantung berdenyut laju dan kegagalan jantung.

Osteoporosis atau tulang rapuh. Kekuatan tulang adalah bergantung kepada kalsium yang berada dalam tulang. Tubuh akan mengalami gangguan untuk memasukkan kalsium ke dalam tulang kerana hormon yang berlebihan yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid.

Selain rawatan yang diberikan oleh doktor, rawatan alternatif yang lain ialah dengan mengambil vitamin dan mineral yang mencukupi supaya tahap metabolisme badan dapat berfungsi dengan baik.
Jom kita ikuti pengalaman seorang suami iaitu En Mohamad Isa Bin Shafii yang memilih untuk memberikan suplement kepada isteri yang mengalami hypertyroid.

[HYPERTHYROID SEMAKIN PULIH DAN BERAT BADAN ISTERI KEMBALI NORMAL DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE]

 
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya Mohamad Isa Bin Shafii merupakan seorang suami kepada seorang isteri yang comel dan baru mendapat cahaya mata pertama pada bulan September 2016. 

MULA AMBIL SHAKLEE PADA AWAL TAHUN 2016 UNTUK IKHTIAR HAMIL.
Saya mula kenal Shaklee pada awal tahun 2016 untuk ikhtiar hamil. Alhamdulillah sebulan selepas ikhtiar saya dikurniakan zuriat. Selepas itu terus amalkan fullset berpantang Shaklee semasa wife bersalin dan terus menjadi sebahagian dari ahli Shaklee.

PENGALAMAN BELIAU DAN ISTERI AMALKAN SUPLEMEN SHAKLEE DAN SEMBUH DARI TIROID.
Mula dari situ saya yakin dengan Shaklee dan akan terus berkongsi kebaikan yang ada pada Shaklee untuk orang ramai. Bagi saya, Sihat itu nikmat yang tak ternilai dari Allah. Duit boleh dicari tapi sihat tak boleh dicari di pasar malam. Oleh itu, kali ni saya nak kongsikan pengalaman sebenar saya dan isteri semasa amalkan suplimen Shaklee dan ini dan sembuh dari tiroid .

Pada 4 bulan lepas, masa anak saya Harraz dah berumur 7 bulan. Saya seperti biasa akan membawanya ke klinik untuk check up. Selepas settle semua hal Harraz. Saya minta wife cekkan berat badannya.

BERAT BADAN ISTERI TURUN DENGAN MENDADAK SAMPAI 30KG
Sangat terkejut bila beratnya sangat turun dengan mendadak sampai masa tu dah jadi 30kg beratnya. Allahu, sungguh kurus! Sebelum tu hampir 40kg.

Masa tu saya tak peduli sangat pasal berat badan sebab time tu Harraz memang menyusu dada sepenuhnya. Lagi pun memandangkan wife saya seorang yang kecik molek comel cute gitu dan masa tu juga wife amalkan pil perancang keluarga. Mungkin sebab tu kot wife saya jadi kurus. Jadi saya acuh tak acuh tentang penurunan berat. 

ISTERI SELALU MENGGIGIL DAN BERDEBAR, TEKANAN DARAH CEPAT NAIK
Lama selepas tu, wife dah mula jadi selalu menggigil dan berdebar dengan kuat bila lewat makan. Tekanan darah memang cepat naik. Jantung pula pam terlalu laju. Time tu memang risau sangat sangat. 

ISTERI PENGSAN DAN BARULAH TAHU ISTERI ADA TIROID
Dan ada satu masa wife saya tiba tiba pengsan dan terus di bawa ke klinik bahagian kecemasan untuk pemeriksaan. Selepas siap pemeriksaan barulah saya tahu yang wife dah hidap TIROID. Tiroid ni ada 2 jenis, wife saya kena yang HYPERTIROID. Hypertiroid ni masalah hormon yang berlebihan dan terlalu aktif.

 
KAWAN-KAWAN CADANGKAN AMBIL SET TIROID SHAKLEE IAITU VIVIX, ESP, B KOMPLEKS, OSTEMATRIX DAN VITAMIN C
Selepas je dapat tahu, terus google dan tanya kawan kawan macam mana nak stabilkan hormon untuk kembali normal tiroid tu.Semua cadangkan untuk amalkan Set Hypertiroid Shaklee. Dan saya terus belikan suplimen Shaklee iaitu Vivix, Esp, B complex, Ostematrix dan Vitamin C. Wife amalkan set ni sehingga sebulan dan pada masa yang sama ubat tiroid yang dibekalkan oleh klinik juga di amalkan.
 
SELEPAS AMALKAN SEBULAN, HORMON TIROID KEMBALI NORMAL, TAPI BENGKAK PADA LEHER BELUM SURUT
Selepas sebulan wife datang ke klinik untuk pemeriksaan susulan lagi dan alhamdulillah hormon tiroid kembali normal. Syukur sangat time tu tapi bengkak goiter pada leher masih tak surut. Ah sudah, saya pulak yang gelabah.
 
TAMBAH OMEGA GUARD UNTUK KURANGKAN BENGKAK
Saya terus tanya kawan yang lain dan mereka cadangkan tambah Omega Guard untuk mengurangkan bengkak goiter dan keradangan yang berlaku pada tiroid tu.


Dan check up bulan ke 2 pun masih dapat result yang sama, hormon sudah tak ada masalah cuma bengkak masih lagi tak surut dan berat wife juga makin menurun dah jadi 28kg. Disebabkan hormon tiroid dah kembali normal, dos untuk tiroid juga dikurangkan.

GANGGUAN DARI PIL PERANCANG YANG MENGGANGGU HORMON TIROID
Haa sudah, makin risau pula saya. Buntu pula saya dibuatnya. Time tu terus saya teringat pada seorang sideline dan juga doktor. Terus saya hubungi dia dan tanya cara untuk hilangkan bengkak goister tu. Pada masa tu saya ada inform dia yang wife ada ambil pil perancang untuk elak dari pregnant sebab risau bila pregnant akan menjejaskan baby dalam kandungan pula. Bila dia tahu yang wife ada ambil pil perancang terus dia suruh STOP! sebab sebenarnya pil tu yang telah ganggu hormon tiroid.

Masa tu jugaklah saya sorokkan pil tu dan tak bagi wife makan lagi. Pada masa tu juga saya belikan GLA untuk wife supaya hormonnya kembali stabil. So wife amalkan fullset hypertiroid Shaklee ni.
 
BERAT ISTERI NAIK SEMULA DALAM MASA SEBULAN DAN BENGKAK TERUS HILANG
Dalam masa sebulan wife amalkan set ni serta tak pernah skip ubat klinik dan juga tanpa pil perancang. Alhamdulillah berat wife naik semula sebanyak 5KG dan bengkak terus hilang! Syukur sangat sangat. Sekarang pun berat semakin naik. Makan pula semakin selera. Tekanan darah dah normal dan rasa berdebar dan menggigil juga semakin hilang! Time raya haritu cek lagi beratnya, naik lagi 2KG.

Saya bersyukur sangat bila melihat wife semakin sihat. Pipi pun dah semakin bambam hehehe. Harap dapat terus naik beratnya sampai bmi yang normal. Aminn.
.
So, ini lah #shakleeeffect dari wife saya. Jangan lupa amalkan Suplimen Shaklee untuk lebih sihat . Yakin dengan Shaklee yang sentiasa SELAMAT, BERKESAN DAN SEMULAJADI. Terima Kasih .


Apa Kata Mereka dengan Vivix

" Mak  bagitahu badan dah berpeluh...sekarang nampak sangat perubahan mak berbanding dulu asyik duk dalam bilik je termenung dan diam je. sekarang dah boleh dengar jeritan mak marah cucu-cucu, dengar ketawa mak bergurau dengan ayah. mak dah tak terperap dalam bilik dan kuat berjalan..Alhamdulilah syukur.."




Bagaimana? teruja dan tak sabar-sabar untuk mengamalkan vivix semasa berpantang bukan?. Jom hubungi saya untuk dapatkan vivix dan saya akan ajarkan cara-cara pengambilan vivix dengan betul.
Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
ID No : 987151 

SMS/WhatsApp : 0164225314

fbfanpage: Harisatun Nida bt Abd Rashid MJE

Instagram: shakleebangi_bynida

Kawasan COD: Bandar Baru Bangi-Bukit Mahkota-Impian Putra-Bandar Seri Putra

No comments:

Post a Comment

Cara Mudah Hamil untuk Wanita yang Mengalami PCOS

Mengalami PCOS atau Sindrome Ovari Polikistik amat menggerunkan lebih-lebih lagi kepada wanita. Tunggu dulu, sebenarnya PCOS bukanlah berma...