PUNCA, GEJALA DAN CARA MENGATASI KANSER HATI YANG PERLU KITA TAHU

Walaupun kanser hati adalah kanser yang kurang popular berbanding kanser lain di negara kita tetapi ia adalah salah satu kanser yang sukar  untuk dirawat kerana lewat dikesan dek ketiadaan gejala penyakit pada peringkat awal.


Ia amat membimbangkan apabila 50 kes membabitkan penduduk asia dan amat mengejutkan kerana lebih 70 peratus penghidap kanser hati adalah dari negara kita!

Hati ialah organ yang berfungsi menapis dan memproses darah dari bahan toksin, menghasilakn cecair hempedu (bagi membantu pencernaan lemak) membantu sintesis darah, glukos dan juga kolestrol. Sebagai stor penyimpanan untuk vitamin larut lemak, zat besi dan glikogen, ejen penyingkiran dan meningkatkan daya tahan tubuh.


BAGAIMANA KANSER TERJADI?

Secara umumnya kanser terbahagi kepda dua jenis iaitu primier dan sekunder. Kanser hati premier bermakna kanser yang bermula pada hati. Manakala kanser sekunder pula, kanser yang terjadi pada organ lain dan merebak kepada hati.

Banyak faktor yang menyumbang kepada penyakit ini, tetapi penyebab yang paling utama ialah jangkitan virus hepatitis B yang kronik sehingga menyebabkan kematian sel hati yang membantuk parut dan bertukar menjadi kanser jika tidak dirawat.

Jangkitan hepetitis B dianggap sebagai wabak yang melanda negara Asia Tenggara iaitu Hong Kong dan juga China. Biasanya kerosakan hati ini  berlaku dengan cepat. Apabila pesakit datang ke hospital, apabila penyakit mereka telah menjadi teruk.


RISIKO YANG5 MENDEDAHKAN KEPADA PENYAKIT KANSER HATI

Antaranya ialah:

 • Jangkitan hepetitis C dengan kehadiran masalah sirosis hati yang merebak yang turut menjejaskan fungsi hati
 • Pengambilan alkohol yang berelbihan
 • Diabetis
 • Obesiti
 • Merokok
 • Penggunaan steroid pada satu tempoh yang lama
 • Jangkitan fungus
 • Minum air yang mengandungi arsenik (di sesetengah negara)

GEJALA YANG DIALAMI

Pesakit tidak menunjukkan gejala pada peringkat awal kanser. Gejala akan timbul apabila penyakit sudah berada pada taha yang5 keempat. Iaitu ketika fungsi hati telah terjejas dengan teruk. Antara gejala yang dialami oleh pesakit ialah:

 • Penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas
 • Tidak berselera makan
 • Rasa kenyang walaupun makan dengan kadar sedikit
 • Timbul benjolan pada bahagian kanan di bawah tulang rusuk
 • Sakit sekitar bahu kanan
 • Mata menjadi kuning termasuk kulit
 • Abdomen atas (kanan) berasa tidak selesa
 • Sentiasa lemah dan tidak bermaya
 • Mual dan muntah

Seperti kebanyakan kanser lain juga, gejala diatas hanya akan muncul apabila kanser telah sampai pada peringkat yang serius yang meneybabkan kebanyakn pesakit lewat datang ke h6ospital untuk mendapatkan rawatan dari doktor.


RAWATAN
 
Rawatan kanser hati adalah bergantung kepada tahap serius sejurus ia dapat diksesan. Fungsi dan keadaan pesakit secara keseluruhan. Pembedahan untuk membuang sebahagian hati yang telah rosak akan dilakukan biasanya bagi kes kanser hati pada peringkat awal. Peluang sembuh juga amat tinggi.

Bagi peringkat kedua iatu peringkat pertengah6an, kanser hati dirawat dengan kaedah suntikan ubat kimoterapi pada salur darah yang membawa darah. Tetapi ia tidak berkesan untuk merawat pesakit kanser pada peringkat akhir.


 VIVIX SUPELEMENT TERBAIK UNTUK KANSER HATI


Vivix ialah sejenis minuman botani, merupakan revolusi terbaru dalam pemakanan polifenol. Polifenol ialah kumpulan fotokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi antioksidan dan anti penuaan semulajadi.

Vivix mempunyai campuran unik botani Polygonum Cospidatum, Anggur Muscadine, Elderberri Eropah, dan Lobak Unggu yang kaya dengan Polyfenol.

Beberapa kajian menujukkan resveratrol mampu mencegah dan merencatkan sel kanser.

Menurut dari laporan Annals of the New York Academy of Science 2011, beberapa kajian awal mendapati  resveratrol mungkin mempunyai kesan anti kanser.

Dalam kajian pada tahun 2008 pada kultur sel, resveratrol membantu menyekat perkembangan kanser payudara pada peringkat awal. 

Diterbitkan dalam Penyelidikan Pencegahan Kanser, kajian itu mendapati resveratrol mampu menghalang estrogen dari bertindak balas dengan molekul DNA dan membentuk sebatian yang memberi tanda awal permulaan pembentukan kanser.

Menurut laporan yang diterbitkan pada tahun 2007 oleh Biologi Kanser Terapi, penulis laporan itu mendapati bahawa resveratrol muncul untuk menjejaskan semua peringkat karsinogenesis (di mana sel-sel normal berubah menjadi sel-sel kanser).

Diterbitkan dalam journal karsinogenesis, satu lagi kajian pada tahun 2008, menunjukkan bahawa resveratrol dapat membantu mencegah kanser prostat.


Vivix Membantu Pesakit Kanser

Ternyata vivix shaklee sangat membantu pesakit kanser dan merencatkan perkembangan sel kanser kerana vivix shaklee mempunyai 13 kali ganda kuasa resveratrol yang menentang kanser.

Anda boleh lihat kesan vivix di bawah ini: 

TESTIMONI 1:

Dalam diam membaiki kanser. Pengambilan selama 2 bulan, bacaan mak kembali normal. 


TESTIMONI 2:

Vivix rencatkan sel-sel kanser.  


TESTIMONI 3:

Kanak'-kanak 7 tahun penghidap kanser otak lebih stabil dengan vivix 


 Ramuan dalam vivix terbukti berkesan memberi kesan yang positif terhadap 4 mekanisme utama penyebab penuaan. 4 mekanisme utama penuaan selular iaitu:
 • KEROSAKAN DNA- vivix memelihara kerosakan DNA
 • PENGAWAL GENETIK- vivix memberi kesan yang positif terhadap pengawal genetik dengan memperlahankan penuaan pada peringkat selular.
 • PENURUNAN TENAGA SELULAR- Mitochondria dalam sel tubuh kita menghasilakn tenaga
 • PENIMBUNAN PROTEIN AGE- vivix 13 kali berkuasa berbanding resveratrol sahaja dan memperlahankan pembentukan protein age.
Sel kanser merupakan sel yang sangat pantas berkembang. Jadi jika anda atau keluarga tersayang disahkan kanser, segeralah bertindak dan dapatkan vivix sebagai ikhtiar untuk bebas kanser.

Hubungi saya segera untuk maklumat lanjut:

Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
ID No : 987151
SMS/WhatsApp : 0164225314

fbfanpage: santaivitamin


Instagram: shakleebangi_bynida

Kawasan COD: Bandar Baru Bangi-Bukit Mahkota-Impian Putra-Bandar Seri Putra

Pos seluruh Malaysia.

2 comments:

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...