MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN OLEH PESAKIT KANSER HATI

Kanser hati merupakan salah satu dari lima kanser yang biasa menyerang golongan lelaki, berdasarkan data dari World Health Oranization (WHO). Pemilihan makanan yang sihat dan kaya nutrisi akan membantu proses pemullihan hati. 


Terdapat beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit yang menghidap kanser hati iatu:


Garam atau Makanan Tinggi Garam
 
Antara makanan yang perlu dielakkan ialah garam. Gejala kanser hati akan bertambah buruk jika mengambil makanan yang  tinggi kandungan garam seperti makanan yang diawet dan juga makanan segera. Menurut Medline Plus, garam boleh menyebabkan berlaku radang pada hati bertambah teruk. 

Garam boleh meningkatkan kandungan air dalam hati dan akan menyebabkan hati menjadi bengkak. Garam juga boleh menyebabkan tubuh menyimpan dan menyerap banyak air. 


Makanan Tinggi Protein
 
Kanser  hati akan mempengaruhi proses penyerapan protein dalam tubuh. Protein perlu diuraikan bagi memastikan  badan dapat nutrisi penting, tetapi, jika hati rosak, proses ini akan terganggu. Dengan mengambil makanan yang tinggi protein akan menjadi racun dalam hati anda. 

Hal ini menyebabkan kerosakan hati menjadi lebih teruk. Ia tidak bermakna anda tidak perlu ambil protein dalam diet anda, tetapi perlu mengambil protein pada kadar yang perlu sahaja oleh tubuh.

Anda juga disyorkan mengambil protein yang senang dicerna oleh badan iaitu protin berasaskn tumbuhan dan kekacang. Elakkan dari memilih protein dari susu, daging, ikan dan telur yang mengambil masa untuk dicerna oleh badan. 

Menurut kajian oleh International Agency for Research on Cancer melaporkan, mengambil daging dengan jumlah yang banyak akan dapat meningkatkan risiko menghadapi kanser.


Elakkan Makan Makanan Yang Tinggi Lemak, Kolestrol dan Kalori

Terlalu banyak mengambil makanan yang berlemak akan meyebabkan pengumpulan lemak pada hati. Selain itu, hati akan bekerja keras untuk memproses lemak . Kurangkan pemgambilan makanan yang bergoreng dan tinggi lemak untuk menggelakkan kerosakan hati dengan lebih serius.


Berhenti Merokok dan Alkohol

Mengelakkan daripada terus mengambil rokok dan minuman beralkohol merupakan salah satu keputusan yang bijak demi kesihatan anda. Minum minuman keras akan meningkatkan pelbagai kanser termasulah kanser payudara, usus, paru -paru dan sebagainya.

20% kematian adalah disebabkan oleh rokok. Rokok boleh menyebabkan pelbagai jenis kanser dan gangguan kesihatan yang lain. Jika anda perokok pasif, menyedut asap rokok dari kawasan yang berhampiran anda boleh menyebabkan rsisiko kanser paru-paru terjadi. 

Jadi, anda perlu berhati-hati semasa memilih makanan yang hendak dimakan bagi mengelakkan hati anda terus rosak.


VIVIX MINUMAN TERBAIK UNTUK KANSER HATI

Vivix ialah sejenis minuman botani, merupakan revolusi terbaru dalam pemakanan polifenol. Polifenol ialah kumpulan fotokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi antioksidan dan anti penuaan semulajadi.

Vivix mempunyai campuran unik botani Polygonum Cospidatum, Anggur Muscadine, Elderberri Eropah, dan Lobak Unggu yang kaya dengan Polyfenol.

Beberapa kajian menujukkan resveratrol mampu mencegah dan merencatkan sel kanser.

Menurut dari laporan Annals of the New York Academy of Science 2011, beberapa kajian awal mendapati  resveratrol mungkin mempunyai kesan anti kanser.

Dalam kajian pada tahun 2008 pada kultur sel, resveratrol membantu menyekat perkembangan kanser payudara pada peringkat awal. 

Diterbitkan dalam Penyelidikan Pencegahan Kanser, kajian itu mendapati resveratrol mampu menghalang estrogen dari bertindak balas dengan molekul DNA dan membentuk sebatian yang memberi tanda awal permulaan pembentukan kanser.

Menurut laporan yang diterbitkan pada tahun 2007 oleh Biologi Kanser Terapi, penulis laporan itu mendapati bahawa resveratrol muncul untuk menjejaskan semua peringkat karsinogenesis (di mana sel-sel normal berubah menjadi sel-sel kanser).

Diterbitkan dalam journal karsinogenesis, satu lagi kajian pada tahun 2008, menunjukkan bahawa resveratrol dapat membantu mencegah kanser prostat.


Vivix Membantu Pesakit Kanser

Ternyata vivix shaklee sangat membantu pesakit kanser dan merencatkan perkembangan sel kanser kerana vivix shaklee mempunyai 13 kali ganda kuasa resveratrol yang menentang kanser.

Anda boleh lihat kesan vivix di bawah ini: 

TESTIMONI 1:

Dalam diam membaiki kanser. Penambilan selama 2 bulan, bacaan mak kembali normal.


TESTIMONI 2:

Vivix rencatkan sel-sel kanser. 


 TESTIMONI 3:

Kanak'-kanak 7 tahun penghidap kanser otak lebih stabil dengan vivix

Ramuan dalam vivix terbukti berkesan memberi kesan yang positif terhadap 4 mekanisme utama penyebab penuaan. 4 mekanisme utama penuaan selular iaitu:
  • KEROSAKAN DNA- vivix memelihara kerosakan DNA
  • PENGAWAL GENETIK- vivix memberi kesan yang positif terhadap pengawal genetik dengan memperlahankan penuaan pada peringkat selular.
  • PENURUNAN TENAGA SELULAR- Mitochondria dalam sel tubuh kita menghasilakn tenaga
  • PENIMBUNAN PROTEIN AGE- vivix 13 kali berkuasa berbanding resveratrol sahaja dan memperlahankan pembentukan protein age.
Sel kanser merupakan sel yang sangat pantas berkembang. Jadi jika anda atau keluarga tersayang disahkan kanser, segeralah bertindak dan dapatkan vivix sebagai ikhtiar untuk bebas kanser.

Hubungi saya segera untuk maklumat lanjut:

Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
ID No : 987151
SMS/WhatsApp : 0164225314
fbfanpage: santaivitamin

Instagram: shakleebangi_bynida
Kawasan COD: Bandar Baru Bangi-Bukit Mahkota-Impian Putra-Bandar Seri Putra
 
Pos seluruh Malaysia.


No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...