Cara Atasi Badan Letih Dengan Berkesan

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Badan akan berasa letih apabila bekerja seharian terutamanya bagi wanita yang sentiasa berkejar-kejar untuk menguruskan rumahtangga dan anak-anak pula. ia tidak dikira lagi dengan urusan kerja di pejabat dan lebih memenatkan bagi wanita yang perlu membuat kerja luar.

Sangat memenatkan kadang-kadang sampai sahaja di rumah badan sangat letih dan lesu. Tapi sebagai ibu dan isteri perlu gagahi juga untuk menguruskan rumahtangga pula. Siapkan makan dan juga anak-anak.

Banyak faktor yang menyebabkan badan kita lesu dan letih sebenarnya.FAKTOR MENYEBABKAN BADAN LETIH DAN LESU

1. Kurang minum air kosong menjadi salah satu faktor menyebabkan badan letih dan lesu. Minum minuman manis tidak elok untuk kesihatan sebenarnya. Jadi, pengambilan air kosong mestilah cukup, sekurang-kurangnya 8 gelas sehari bagi memastikan perjalanan darah kita lancar.

2. Pengambilan makanan atau diet yang tidak seimbang. Iaitu karbohidrat, protein, sayur-sayuran dan buah-buahan seperti piramid makanan.

3. Kurang pembentukan sel darah merah. Badan kita perlu kepada pembentukan sel-sel darah merah yang baru. jadi bayangkan jika badan kita tiada rehat walaupun semasa waktu tidur. Sebab itulah badan kita sentiasa letih dan penat sahaja.

4. Dehidrasi. Badan kita sentiasa berpeluh. jadi badan kita banyak kehilangan nutrisi. Penting ambil air kosong secukupnya dan suplement untuk lengkapkan keperluan nutrsisi dalam badan.

5. Sentiasa tertekan juga boleh menyebabkan badan kita letih dan lesu. Otak dan badan akan menanggung bebanan tekanan. cuba elakkan tekanan dalam seharian kita.

6. Faktor usia juga mempengaruhi badan berasa letih dan lesu. Lebih-lebih lagi bagi wanita yang telah bersalin. Badan akan hilang keupayaan seiring dengan usia dan aktiviti seharian kita. Jadi bantulah badan untuk mendapatkan vitamin yang diperlukan oleh badan. Sebab itulah badan kelihatan tua dari usia sebenar.

7. Menyusukan bayi. Aktiviti menyusukan bayi juga menyebabkan badan letih dan lesu. Ini adalah kerana vitamin dan nutrisi juga disalurkan kepada bayi secara tidak langsung. 


VITAMIN YANG DISYORKAN UNTUK MENGATASI BADAN LETIH 

Antara vitamin yang disyorkan ialah VITALEA, B COMPLEKS dan OSTEMATRIX.


 VITALEA: Zat besi mestilah cukup untuk pembentukan homoglobin darah. Zat besi yang terbaik ialah yang boleh didapati dalam sayur-sayuran dan juga kerang-kerangan.

Tetapi yang paling murah dan mudah boleh didapati dalam vitalea. Darah merah yang cukup membolehkan semua proses dalam badan berlaku dengan sempurna dan yang paling penting badan mendapat tenaga yang cukup.

B KOMPLEKS: B Kompleks mengandungi 8 kumpulan vitamin B yang  diperlukan oleh badan samada untuk pembentukan hormon, peredaran darah dan menukarkan  makanan kepada tenaga.

Jika kurang vitamin B, penukaran makanan kepada tenaga tidak berlaku dengan sempurna dan menghasilkan lemak, sebab itulah badan jadi letih dan lesu.

OSTEMATRIX: Gabungan terbaik kalsium, vitamin D sangat baik untuk sistem perkumuhan iaitu melancarkan pembuangan. jika sistem perkumuhan tidak lancar, pembuangan toksin atau racun dalam badan akan tersekat serta sistem dalam badan akan terganggu. 

Anda boleh menghubungi saya terlebih dahulu kerana setiap orang berbeza rasa letih dan lesu. dan setiap orang juga ada cadangan vitamin yang berbeza mengikut keperluan.

Ingin PENJIMATAN BERGANDA 15-20%, jom mulakan langkah yang bijak dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee. Anda boleh KLIK DI SINI UNTUK PENDAFTARAN KEAHLIAN.

PENGEDAR SAH SHAKLEE TAMAN IMPIAN PUTRA/ BANDAR SERI PUTRA/ BUKIT 

MAHKOTA/ BANGI LAMA. 
Wakil Pengedar Shaklee Anda:
Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 987151 ]
♥ SMS/WhatsApp : 0164225314
♥ fbfanpage:SantaiVitamin
♥ Instagram: shakleebangi_bynida


2 comments:

  1. Kalau kurang minum air memang badan jadi cepat betul letih..tq sis sharing this info..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu sis. badan kita perlukan air yang cukup untuk aliran darah yang lancar

      Delete

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...