6 Risiko Penyakit Bahaya Kepada Perokok


Merokok ibarat merelakan tubuh mereka dirosakkan oleh racun yang terkandung di dalam rokok.
Rokok menjadi salah satu penyebab kematian. Merokok meningkatkan risiko kematian berpunca daripada penyakit paru-paru kronik sehinggaa 10 kali ganda daripada biasa. 

Banyak kajian yang telah dijalankan berkait kesan buruk terhadap pengambilan rokok yang ternyata menyumbang kepada penyakit-penyakit kronik yang menjadi kesan buruk kepada pengamalnya.

jom kita tengok 6 risiko penyakit baaya kepada perokok.


6 RISIKO PENYAKIT BAHAYA KEPADA PEROKOK

Antara kesan buruk merokok kepada manusia ialah:

    1. Berisiko mengidap penyakit jantung. Rokok menimbulkan aterosklerosis atau dengan kata lain pembuluh darah mengeras. Keadaan ini merupakan pengumpulan zat lemak di arteri, lemak akan menghalang aliran darah dan menyebabkan penyempitan pada pembuluh darah. Jantung terpaksa bekerja keras dan tekanan berlebihan dapat menyebabkan sakit dada. Jika terdapat  lebih daripada satu bahagian arteri, serangan jantung boleh berlaku. Semakin banyak rokok diambil, semakin tinggi risiko untuk mendapat sakit jantung.

    2. Mengakibatkan stroke. Ia adalah kerana kimia yang dibebaskan oleh asap rokok  akan menjejaskan organ-organ dalam badan. 10-12% kematian di Malaysia adalah disebabkan penyakit merbahaya termasuk disebabkan oleh rokok. Dan salah satunya stroke / angin ahmar berkait rapat dengan tabiat merokok. Nikotin yang terkandung di dalam rokok akan merosakkan salur darah. Kajian saintifik telah menunjukkan , nikotin boleh menyebabkan salur darah menjadi tebal dan sempit. Dan ia akan menyebabkan saluran darah tidak lancar dan tersumbat di dalam otak. Sebahagian badan akan lumpuh atau kes yang lebih kritikal boleh membawa maut.

  3. Penyakit paru-paru. Tabiat merokok boleh meningkatkan risiko terkena pneumonia, emfisma dan bronchitis kronis. Sel-sel di kerongkong akan menjadi rengsa dan berubah kepada sel yang tak normal kesan daripada menyedut asap rokok bertahun-tahun.

   4. Diabetis. Diabetis jua dikaitkan dengan tabiat merokok. Kajian menunjukkan merokok akan meningkatkan risiko terjadinya diabetis. Dan ia juga akan menyebabkan komplikasi lain seperti penyakit jantung, stroke, mata, dan penyakit buah pinggang.

    5. Sebabkan kemandulan. Kesan merokok boleh menyebabkan kemandulan di kalangan wanita. Bagi wanita yang sedang hamil pula, merokok bukan saaja menjejaskan kesihatan ibu, malah juga bayi di dalam kandungan . Asap rokok yang beracun akan meningkatkan risiko keguguran, kematian janin, lahir tak cukup bulan dan sebagainya. Bahan kimia seperti nikotin akan diserap ke dalam tubuh ibu, dan merentasi uri ibu unutk bertindak kepada bayi yang masih dalam kandungan. Ia akan menyebabkan perkembangan otak bayi terencat semasa di dalam kandungan lagi. Anak yang bakal lahir akan mengalami masalah pernafasan dan boleh menyebabkan kematian mengejut.

         6. Asma, jangkitan paru-paru dan telinga di kalangan perokok pasif. Siapakah perokok pasif?. Perokok pasif ialah orang yang menyedut asap rokok basi yang datang dari perokok secara tidak langsung. Kepekatan bahan kimia di dalam asap rokok basi adalah lebih banyak berbanding dengan kepekatan asap disedut oleh perokok secara aktif. Asap rokok akan disedut ke dalam paru-paru tanpa ditapis. Kanak-kanak adalah golongan yang berisiko mendapat penyakit asma, paru-paru dan masalah pernafasan lain jika terdedah kepada asap rokok.

      Mengikut perangkaan , umumnya lebih  ramai perokok mati akibat tabiat merokoknya dan dalam usia agak muda. Perangkaan di Malaysia pula menunjukkan bahawa barah dan penyakit jantung adalah 2 penyakit yang meragut nyawa rakyat di negara ini dan rokok adalah satu-satunya menjadi sebab utama.

Setiap sedutan membawa kepada maut. Kenapa ingin meracuni diri sendiri? Jangan biarkan asap rokok merosakkan tubuh badan yang diamanahkan oleh Allah.


BERHENTI MEROKOK DENGAN VIVIX SHAKLEEVivix bertindak dengan cara memulihkan semula struktur DNA dan seterusnya akan menggalakkan penghasilan sel-sel yang sihat. Sel-sel yang rosak akan dibaiki pada peringkat yang paling asas iaitu DNA.

Vivix akan  menyebabkan rokok berasa pahit. Ini bermakna sel-sel dalam badan sedang menolak vivix.
Vivix bertindak membuang nikotin di dalam DNA dan ia dapat membantu proses berhenti rokok. DNA yang telah tercemar oleh nikotin akan dipulihkan oleh vivix. Asilnya, DNA akan kembali kepada keadaan asal. Dan perokok akan berhenti merokok ekoran daripada rasa tidak sedap dan pahit pada rokok.

Vivix juga menganduni antioksidan yang sangat berkuasa kerana kandungan resveratrolnya yang tinggi. Antioksidan seumpama pengutip sampah di dalam tubuh manusia. 

Bila merokok, toksin akan berkumpul di dalam tubuh, jadi antioksidan inilah yang berfungsi untuk membersihkan segala toksin dan racun di dalam tubuh kita. Anda tidak akan berasa nikmat lagi untuk menyedut asap rokok atau ketagih untuk terus merokok. Lama kelamaan anda akan berhenti rokok dengan sendirinya. Vivix juga akan membantu memulihkan sel-sel anda yang rosak akibat radikal bebas tadi dan menjadikan anda semakin sihat dan berseri-seri.

Jom ikuti kisah mereka yang telah berjaya dengan vivix shaklee

TESTIMONI 1


TESTIMONI 2


TESTIMONI 3


TESTIMONI 4

TESTIMONI 5

Anda suda bersedia untuk kembali bebas daripada cengkaman rokok dan menjalani kehidupan yang lebih sihat? Jom dapatkan vivix anda sekarang.

Ingin PENJIMATAN BERGANDA 15-20%, jom mulakan langkah yang bijak dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee. Anda boleh MENDAFTAR DI SINI

PENGEDAR SAH SHAKLEE TAMAN IMPIAN PUTRA/ BANDAR SERI PUTRA/ BUKIT MAHKOTA/ BANGI LAMA./ BANGI AVENUE
Wakil Pengedar Shaklee Anda:
Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 987151 ]
♥ SMS/WhatsApp : 0164225314
♥ fbfanpage: santaivitamin
♥ Instagram: shakleebangi_bynida

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...