10 Tanda-Tanda Awal Kanser Serviks Yang Anda Perlu Tahu

Seramai 1600 wanita di negara ini dikesan menghidap kanser serviks pada setiap tahun sejak tahun 2003 lagi. Kanser serviks atau lebih dikenali sebagai kanser pangkal rahim bukan sesuatu yang asing lagi kepada wanita di seluruh dunia amnya. Malah ia cukup ditakuti oleh para wanita.

Kira-kira 12,900 dianggarkan kes baru telah dilaporkan pada tahun 2015 dan kira-kira 4100 akan mati akibat penyakit ini. ia adalah satu anggaran yang besar dan amat membimbangkan. Sebab itulah tanda-tanda awal kanser serviks perlu untuk anda tahu bagi menyelamatkan diri atau orang lain supaya rawatan awal dapat dijalankan. Sebelum itu kita lihat duluantara punca-punca kanser serviks.


PUNCA-PUNCA KANSER SERVIKS

Kanser serviks berpunca daripada sejenis virus iaitu Human Papillomavirus (HPV). Golongan yang berisiko untuk mendapat kanser ini ialah mereka yang telah melakukan hubungan seksual. Faktor-faktor risiko lain ialah termasuklah:

 • Melakukan seks rambang yang tidak selamat
 • Penggunaan pil perancang
 • Berat badan yang berlebihan
 • Keturunan
 • Merokok
 • Imun badan yang lemah
 • Kehamilan pertama pada usia yang muda
 • Kehamilan yang berganda.

Yang paling ditakuti ialah, ia tidak menunjukkan sebarang gejala atau kesan pada peringkat awal. Dan apabila ia telah merebak kepada organ lain di dalam badan, barulah tanda-tandanya akan mula kelihatan. Justeru itu, jika anda dapati ada perkara yang luarbiasa berlaku pada organ pembiakan anda, segeralah untuk mendapatkan rawatan kerana rawatan awal dapat mengurangkan risiko kanser ini berlarutan.

Jom kita lihat 10 tanda-tanda awal kanser serviks yang perlu anda tahu:

10 TANDA-TANDA AWAL KANSER SERVIKS YANG PERLU ANDA TAHU


Pendarahan yang Tak Normal pada Faraj

Kebanyakan wanita yang diagnosis kanser serviks mengalami pendarahan faraj yang tidak teratur. Ia boleh menjadi petunjuk kepada kanser serviks, tetapi ia juga boleh berlaku disebabkan oleh faktor perubatan, hormon yang tak seimbang, radang pelvis atau penyakit-penyakit lain pada pelvis.

Kanser serviks juga akan merebak ke tisu yang berdekatan. Biasanya pendarahan berlaku apabila wujud kapilari baru yang tidak normal dan mudah pecah. Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya berlaku pendarahan selepas melakukan hubungan seks, antara kitaran haid atau monopous. Mengambil  langkah pencegah awal mampu menyelamatkan nyawa anda. 


Keluar Cecair Yang Luar Biasa daripada Faraj

Jika cecair yang keluar seperti keputihan, ia adalah normal, tetapi jika keluar cecair yang  luarbiasa, meleleh, berbau busuk, berwarna coklat atau bercampur darah, ia boleh jadi petanda awal kanser serviks.

Jika anda mengalami gejala ini, segeralah untuk berjumpa dengan doktor. Minta doktor sahkan samada ia kanser atau sebab lain.


Berasa Sakit Ketika Melakukan Hubungan Seks

Hubungan seks yang menyakitkan merupakan salah satu petanda awal anda kemungkinan mengidapi kanser serviks. Selain sakit semasa bersama, antara gejala lain ialah, merasa suatu ketebalan di dalam faraj atau keluar keputihan yang berbau busuk. Ia adalah kerana kanser serviks lebih berkembang kepada tisu-tisu dan organ pembiakan yang lain.

Bagaimanapun jika ia hanya satu jangkitan bakteria atau virus, jangan abaikan gejala ini. Dapatkan nasihat dan rawatan doktor. Sekurang-kurang kita dapat elakkan penderitaan yang bakal ditanggung jika mengidap kanser.


Sakit Pada Pelvis

Kesakitan pada pelvis atau kesakitan semasa kedatangan haid adalah perkara biasa kepada para wanita. Tetapi jika sakit tersebut berlarutan dalam tempoh masa yang lama, seharusnya ia tidak boleh dipandang ringan. 


Tidak Selesa Semasa Membuang Air Kecil

Ia juga boleh menyebabkan rasa tak selesa ketika membuang air kecil. Ia jelas menunjukkan tanda-tanda yang paling jelas. Rasa pedih, tak selesa dan rasa ketat ketika membuang air kecil disebabkan oleh kanser telah merebak pada tisu-tisu yang berdekatan. Anda dinasihatkan agar segera untuk berjumpa dengan doktor jika masalah ini berlarutan.

Bagaimanapun, ketidakselesaan ini boleh jadi juga disebabkan oleh jangkitan pada saluran kencing, masalah pada pundi kencing, jangkitan yis, ataupun masalah kelamin. Sebaiknya anda mendapatkan rawatan doktor supaya kanser tidak bersarang di dalam tubuh anda.


Tempoh Haid yang Lebih Lama dan Banyak

Tempoh haid yang lama daripada biasa boleh jadi ia sebagai tanda kanser serviks. Penukaran tuala wanita yang lebih kerap dan banyak setiap 2 jam adalah perkara yang luar dari kebiasaan yang berlaku. 

Tetapi selain daripada kanser, pendarahan boleh berlaku disebabkan oleh perubahan hormon, fibroid, keradangan pelvis, endometriosis, masalah yang berkaitan dengan hati atau masalah buah pinggang. 

Pengambilan ubatan tertentu juga boleh jadi pendarahan yang banyak berlaku. Sebaiknya dapatkan nasihat daripada doktor untuk hal tersebut.


Hilang Kawalan Pada Pundi Kencing

Hilang kawalan pada pundi kencing merupakan masalah utama kanser serviks. Hal ini adalah kerana sel kanser tersebut telah merebak ke bahagian pundi kencing atau bahagian-bahagian lain pada saluran kencing. Pesakit yang telah didiagnosis dan telah disahkan mengidap kanser serviks ini biasanya mengalami masalah kesukaran untuk mengawal kencing ditambah pula dengan darah di dalam air kencing juga. 


Hilang Berat Badan yang Mendadak

Seperti tanda-tanda lain, kehilangan berat badan yang secara mendadak juga boleh dikaitkan dengan kanser serviks. Apabila seseorang menderita kanser, imun badan akan melawan penyakit tersebut. Badan akan menghasilkan protein kecil yang memecahkan lemak pada kadar yang lebih cepat daripada biasa. Dan ia tidak mengira diet anda. 

Jika anda tiba-tiba hilang berat badan secara mendadak dan terdapat gejala-gejala lain yang disebutkan dalam artikel ini, ia mungkin disebabkan oleh kanser serviks yang semakin menular dalam badan anda.  Adalah sangat penting bagi anda mendapatkan nasihat doktor dengan seberapa segera.


Kerap Berasa Letih

Rasa letih adalah perkara biasa dalam seharian. tetapi ia dapat dihilangkan apabila berehat sebentar. Tetapi jika hal tersebut anda masih lagi tak bermaya dan letih setiap masa, ia boleh jadi perkara yang sangat membimbangkan.

Apabila seseorag menderita kanser, sel-sel darah putih akan menggantikan sel-sel darah merah untuk melawan kanser. ia kan membawa kepada gejala anemia, keletihan dan kekurangan tenaga. Ia juga disebabkan oleh kurang oksigen dalam darah. ini adalah satu tanda badan anda diserang oleh kanser.


Sakit Pada Kaki

Kebiasaanya wanita yang mengidap kanser ini akan berasa sakit dan bengkak pada kaki . Apabila kanser sedang merebak, ia akan menghalang pengaliran darah pada kaki. kaki yang bengkak akan menghalang anda untuk bergerak dan melakukan aktiviti harian anda. pada peringkat ini juga anda mungkin akan rasa sakit belakang kerana ia saling berkaitan. 

Bagaimanapun sakit kaki bukanlah tanda anda mengidap kanser, tetapi jika ia disusuli dengan gejala-gejala lain seperti diatas, anda perlu pertimbangkan untuk membuat rawatan selanjutnya supaya tindakan awal dapat diambil untuk menyelamatkan nyawa anda.


Bagaimana Vivix Dapat Membantu Pesakit Kanser Serviks
Vivix ialah sejenis minuman botani, merupakan revolusi terbaru dalam pemakanan polifenol. Polifenol ialah kumpulan fotokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi antioksidan dan anti penuaan semulajadi.


Vivix mempunyai campuran unik botani Polygonum Cospidatum, Anggur Muscadine, Elderberri Eropah, dan Lobak Unggu yang kaya dengan Polyfenol.

Beberapa kajian menujukkan resveratrol mampu mencegah dan merencatkan sel kanser.

Menurut dari laporan Annals of the New York Academy of Science 2011, beberapa kajian awal mendapati  resveratrol mungkin mempunyai kesan anti kanser.

Dalam kajian pada tahun 2008 pada kultur sel, resveratrol membantu menyekat perkembangan kanser payudara pada peringkat awal. 

Diterbitkan dalam Penyelidikan Pencegahan Kanser, kajian itu mendapati resveratrol mampu menghalang estrogen dari bertindak balas dengan molekul DNA dan membentuk sebatian yang memberi tanda awal permulaan pembentukan kanser.

Menurut laporan yang diterbitkan pada tahun 2007 oleh Biologi Kanser Terapi, penulis laporan itu mendapati bahawa resveratrol muncul untuk menjejaskan semua peringkat karsinogenesis (di mana sel-sel normal berubah menjadi sel-sel kanser).

Diterbitkan dalam journal karsinogenesis, satu lagi kajian pada tahun 2008, menunjukkan bahawa resveratrol dapat membantu mencegah kanser prostat.


Vivix Membantu Pesakit Kanser

Ternyata vivix shaklee sangat membantu pesakit kanser dan merencatkan perkembangan sel kanser kerana vivix shaklee mempunyai 13 kali ganda kuasa resveratrol yang menentang kanser.

Anda boleh lihat kesan vivix di bawah ini:

Kandungan utama vivix iaitu resveratrol merupakan sejenis bahan yang dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai pertahanan tumbuhan terhadap diserang oleh penyakit. Kajian menunjukkan bahawa resveratrol sebagai antioksidan terhebat dan anti inflammatory.


Ramuan dalam vivix terbukti berkesan memberi kesan yang positif terhadap 4 mekanisme utama penyebab penuaan. 4 mekanisme utama penuaan selular iaitu:
 • KEROSAKAN DNA- vivix memelihara kerosakan DNA
 • PENGAWAL GENETIK- vivix memberi kesan yang positif terhadap pengawal genetik dengan memperlahankan penuaan pada peringkat selular.
 • PENURUNAN TENAGA SELULAR- Mitochondria dalam sel tubuh kita menghasilakn tenaga
 • PENIMBUNAN PROTEIN AGE- vivix 13 kali berkuasa berbanding resveratrol sahaja dan memperlahankan pembentukan protein age.
Sel kanser merupakan sel yang sangat pantas berkembang. Jadi jika anda atau keluarga tersayang disahkan kanser, segeralah bertindak dan dapatkan vivix sebagai ikhtiar untuk bebas kanser.

PENGEDAR SAH SHAKLEE TAMAN IMPIAN PUTRA/ BANDAR SERI PUTRA/ BUKIT MAHKOTA/ BANGI LAMA./ BANGI AVENUE
Wakil Pengedar Shaklee Anda:
Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 987151 ]
♥ SMS/WhatsApp : 0164225314
♥ fbfanpage: santaivitamin
♥ Instagram: shakleebangi_bynidaNo comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...