Selamatkah Sayur Yang Anda Makan?

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Tahukah anda, sebenarnya kita terdedah dengan bahaya racun serangga setiap hari tanpa kita sedar dari sayur-sayuran yang kita beli jika ia tidak diuruskan dengan betul.

Kita pun tak tahu dan kurang pasti adakah petani mengikut garis panduan yang betul dalam menyembur racun serangga pada tanam-tanaman mereka kerana penyemburan racun serangga perlu dihentikan 14 hari sebelum sayur-sayuran dituai.


Ya, kita kurang pasti. Tapi apa yang kita boleh buat ialah dengan menguruskan sebaiknya sayur-sayuran kita beli sebelum dijadikan santapan untuk keluarga tercinta. Jika cara penyediaan dan pengurusan kita betul, makan selamatlah keluarga kita, jika tidak, bahaya bakal menanti.

 CARA CUCI SAYUR DENGAN MUDAH DAN SELAMAT

Telah menjadi lumrah manusia, nak pilih sayur pun nak yang cantik-cantik dan murah. Tanpa mereka sedar sebenarnya ia mengandungi racun dan kulat yang tinggi yang membahayakan untuk kesihatan.

Kesan memakan sayur yang dicemari racun yang tinggi bukan dapat dilihat serta merta, tetapi ia akan memberi kesan pada jangkamasa panjang. Efeknya juga boleh menyebabkan kanser, sakit jantung dan buah pinggang juga.

Jadi di sini saya sertakan tips memilih sayur dan menguruskan sayur dengan betul:


Teknik Memilih Sayur yang Kurang Racun dan Kulat 

1) Jika memilih sayur jenis berdaun (sawi, kangkung, kailan), pilihlah sayur yang berlubang yang di makan oleh serangga atau belalang kerana ia mengandungi kadar racun yang rendah.

2) Bagi sayur jenis buah pula (tomato, terung, kacang) pilih sayur yang kurang cantik dan tidak berdebu. Debu itu adalah sayur yang telah disembur dengan kulat.

3) Bagi sayur jenis kekacang pula, pilih sayur yang yang telah ditebuk oleh serangga dan kurang tegak kerana ia kurang disembur racun serangga.

Jadi penting sangat untuk basuh dulu sayur dengan cara yang betul sebelum makan.


Teknik Yang Betul Untuk Membersihkan Sayur

1) Rendam dulu sayur sebelum di potong ke dalam air beberapa minit untuk bersihkan racun dan kulat.
seeloknya bersihkan dengan BASIC H.

2) Kemudian basuh dengan air paip yang mengalir sehingga bersih.

3) Boleh potong sayur ikut citarasa anda.

4) Basuh sekali lagi sayur yang telah dipotong untuk dimasak.

Semoga tips ini dapat membantu sedikit sebanyak anda semua untuk memilih dan membersihkan sayur dengan betul, selamat dan tidak bahaya kepada kesihatan. 

Sebelum berpisah, saya kongsikan KENAPA KITA PERLU AMBIL VITAMIN WALAUPUN DAH MAKAN MAKANAN YANG SEIMBANG selepas kita tahu sayur dan buah-buahan yang menjadi sumber vitamin dan mineral pada badan kita sebenarnya kurang berkualiti akibat semburan racun perosak dan kulat. Itu tak termasuk cara penyediaan sayur ketika memasak yang turut menghilangkan vitamin yang terkandung di dalamnya.

Untuk dapatkan vitamin semulajadi yang terbukti SELAMAT secara saintifik anda bolehlah hubungi saya untuk info lanjut dan saya akan sedaya upaya untuk membantu anda agar mendapat kesihatan yang lebih baik.

INGIN PENJIMATAN HINGGA 15-20% JAUH LEBIH MURAH DARI HARGA BIASA?. HUBUNGI SAYA SEKARANG!

PENGEDAR SAH SHAKLEE TAMAN IMPIAN PUTRA/ BANDAR SERI PUTRA/ BUKIT 

MAHKOTA/ BANGI LAMA. 
 
Wakil Pengedar Shaklee Anda:
Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 987151 ]
♥ SMS/WhatsApp : 0164225314
♥ fbfanpage: santaivitamin
♥ Instagram: shakleebangi_bynida

 


No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...