Cara Atasi Masalah Jerawat Pasir dengan Mudah

Jerawat pasir merupakan jerawat yang mempunyai bentuk yang kecil tetapi dengan jumlah yang cukup banyak. Jerawat jenis ini biasanya tidak nampak secara jelas, mungkin kerana bentuknya seolah-olah seperti pasir sebab itulah orang menyebutnya sebagai jerawat pasir. Tapi kehadirannya cukup merimaskan.


Bila ia dipicit, jerawat jenis ini akan mengeluarkan butiran kecil berwarna putih seperti nasi. Biasanya jerawat pasir terdapat di merata tempat pada badan iaitu pada dahi, kawasan T iaitu dahi, hidung, dagu, belakang badan, peha bahkan pada kawasan punggung juga.


PUNCA-PUNCA MASALAH JERAWAT

Antara punca masalah jerawat ialah:

1. Masalah Hormon
Perubahan hormon adalah salah satu punca jerawat timbul di permukaan kulit. Perubahan hormon kanak-kanak kepada remaja akan memiliki kulit yang kurang baik kerana hormon mula berfungsi ketika itu. Bagaimanapun, perubahan hormon sebelum datang bulan juga menyumbang kepada terjadinya jerawat.

2. Jenis Kulit
Jenis kulit juga boleh menjadi punca terjadinya jerawat. Jenis kulit yang senang untuk ditumbuhi jerawat ialah jenis kulit berminyak. Kulit berminyak akan memerangkap lebih banyak debu dan akan menyebabkan pori-pori tersumbat.

3. Pori-pori Besar
pori-pori besar juga menjadi punca jerawat senang untuk mencul. Debu-debu yang melekat di kulit akan menyebabkan pori tersumbat dengan senang dan banyak. Sebab itulah pori yang besar biasanya banyak jerawat.

4. Tidak Menjaga Kebersihan Kulit
Antara sebab lain ialah tidak menjaga kebersihan kulit dengan baik. Kotoran dan debu tidak dibersihkan dengan betul dan bersi. Kotoran dan debu hendaklah dibersihkan dengan betul supaya ia tidak mendap lebih lama seterusnya terjadinya jerawat. Sebab itu tidak membersihkan kulit dengan betul berpotensi besar untuk kulit ditumbuhi oleh jerawat.

5. Stress
Stress juga turut mengganggu hormon dan kesannya jerawat akan muncul di permukaan kulit.

6. Makanan
Makanan berminyak dan banyak lemak seperti makanan bergoreng juga menjadi punca jerawat. ia adalah kerana lemak tersebut akan disimpan di dalam badan. Apabila ia disimpan secara berlebihan, ia akan dikeluarkan melalui pori-pori kulit. Kulit yang berminyak akan senang di tumbuhi jerawat. Jadi cuba elakkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak.


CARA ATASI MASALAH JERAWAT PASIR DENGAN MUDAH

Bagi anda yang mempunyai masalah jerawat, tidak perlu sedih dan muram terlalu lama kerana dengan SET JERAWAT SHAKLEE masalah jerawat pasir anda bakal ditamatkan.

Set jerawat shaklee akan memberikan rawatan secara luaran dan juga dalaman dan bakal memberikan keputusan yang sangat memuaskan supaya kulit cantik kembali.

Set ini terdiri daripada kombinasi vitamin-vitamin  iaitu VITAMIN C SUSTAINED RELEASE, VITAMIN B KOMPLEKS, VITAMIN E untuk penjgaan dalaman. Manakala GENTLE DEEP FOAMING CLEANSER sebagai penjagaan luaran.


VITAMIN C SUSTAINED RELEASE 500MG


Vitamin c merawat jerawat dengan dua cara iaitu bertindak sebagai antioksidan, ia merawat radikal bebas yang merbahaya dan mengurangkan asid dalam badan. Untuk mengelakkan tindak balas radikal bebas ini dalam badan yang membawa kepada jerawat vitamin c dapat menyerap radikal bebas dari merosakkan kulit. 

Vitamin c juga merangsang pembentukan kolagen, dan untuk kecantikan kulit. Vitamin c jika diambil secara konsisten setiap hari akan mencerahkan kulit, melambatkan penuaan dan menghalanh pembentukan pigmen pada kulit.


VITAMIN B KOMPLEKS

Keperluan vitamin b kompleks adalah untuk mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan. Selain itu Bkompleks juga membantu dalam menstabilkan fungsi saraf dan meningkatkan pemikiran, menjaga jantung, elak keccatan spina bifida dan bermacam-macam lagi.


VITAMIN E 

 
Vitamin e kaya dengan antioksidan dan membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut dan garis halus. Ia mampu memperbaiki tekstur kulit dan tona muka supaya sekata. 

Ia juga mampu membaiki parut. Boleh dipakai sebagai masker untuk menghilangkan parut.


GENTLE DEEP FOAMING CLEANSER


Mencuci muka adalah langkah pertama untuk penjagaan kulit muka. Jadi amat penting untuk memilih pencuci muka yang sesuai dengan kulit muka kita. gentle deep foaming cleanser shaklee atau pencuci muka shaklee adalah pilihan yang terbaik untuk memilik kulit yang bersih seterusnya dapat mengatasi masalah jerawat.

Ia dibuat daripada ekstrak tumbuh-tumbuhan terpilih bebas kimia bahaya yang merengsakan kulit. Rumpai laut dapat menanggalkan sel-sel kulit mati dan menegangkan kulit. Alga hijau pula melembabkan kulit dan membersihkan kulit jauh ke dalam liang-liang kulit untuk hapuskan toksin, Strawberi begonia berfungsi mencerahkan dan sekatakan kulit. 

Pencuci muka nutriwhite ini sangat menjimatkan kerana ia boleh bertahan 9 hingga 12 bulan bergantung kepada kekerapan penggunaannya.


TESTIMONI SET JERAWAT SHAKLEE


TESTIMONI 1

TESTIMONI 2

TESTIMONI 3Mereka sangat berpuas hati dengan SET JERAWAT SHAKLEE dan ternyata telah mengubah penampilan mereka dengan lebih yakin lagi untuk berhadapan dengan orang ramai.

Jadi tunggu apa lagi?. Anda sudah bersedia untuk hilangkan jerawat pasir yang menghantui anda?
Hubungi saya sekarang.


INGIN PENJIMATAN HINGGA 15-20% JAUH LEBIH MURAH DARI HARGA BIASA?. HUBUNGI SAYA SEKARANG!

PENGEDAR SAH SHAKLEE TAMAN IMPIAN PUTRA/ BANDAR SERI PUTRA/ BUKIT 

MAHKOTA/ BANGI LAMA. 
Wakil Pengedar Shaklee Anda:
Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 987151 ]
♥ SMS/WhatsApp : 0164225314
♥ fbfanpage: santaivitamin
♥ Instagram: shakleebangi_bynida

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...