PENAWAR STROK NOMBOR 1

Stroke, bukan lagi asing bagi kita rakyat Malaysia khasnya. Bahkan ialah adalah punca kematian ketiga terbesar di negara ini selepas penyakit jantung dan kanser.

Dianggarkan hampir 40,000 rakyat Malaysia mengalami strok saban tahun. Ia boleh terjadi pada kanak-kanak, namun kebanyakan kes menimpa orang dewasa.

APA ITU STROK?

Strok terjadi apabila bekalan darah ke otak terganggu. Otak adalah pusat kawalan tubuh, ia mengawal setiap yang kita lakukan atau fikirkan, disamping mengawal fungsi-fungsi automatik seperti pernafasan.

Oksigen dan nutrient adalah komponen utama bagi memastikan otak berfungsi dengan baik. Justeru itu, otak memerlukan bekalan darah berterusan untuk membekalkan oksigen dan nutrient ke otak.

Apabila saluran darah di dalam otak pecah atau tersumbat, bekalan darah akan terhenti dan sel-sel otak akan kekurangan oksigen dan nutrient.

Bahagian otak yang mula mati akan mengalami strok. Kerosakan otak akan menjejaskan deria, pertuturan dan pemahaman Bahasa. Sebab itulah kita lihat rata-rata individu yang diserang strok mungkin lumpuh sebelah tubuh, corak pemikiran dan ingatan juga turut berubah.


PENYEBAB STROK

Ada dua faktor yang menyebabkan serangan strok terjadi iaitu: 


Faktor penyakit


Tekanan darah tinggi, kolestrol, pengerasan pembuluh darah, masalah jantung, diabetis, keturunan dan migraine boleh membawa kepada penyakit strok. Menurut statistik tekanan darah tinggi dan pengerasan pembuluh darah menjadi punca utama kepada serangan strok.


Faktor gaya hidup

Faktor gaya hidup yang tidak sihat juga menjadi punca serangan strok. Merokok, minum minuman beralkohol, makanan segera, tidak bersenam, hidup dalam tekanan.


 LANGKAH PENCEGAHAN

Orang selalu cakap, mencegah lebih baik dari mengubati. Jadi, serangan strok boleh dielakkan dengan membiasakan diri menjalani gaya hidup sihat. Berikut merupakan langkah-langkah yang perlu diambil untuk gaya hidup sihat:

  • Berhenti merokok. Tabiat merokok akan menyebabkan pengerasan dinding pembuluh darah dan membuatkan pengaliran darah tidak lancar.
  • Periksa tekanan darah secara teratur. Kawal penyakit jantung. Jika terdapat tanda-tanda atau gejala gangguan seperti kolestrol tinggi, dan denyutan jantung tidak normal, segeralah buat pemeriksaan ke atas kesihatan anda. Kerana ia kan meningkatkan risiko serangan strok terjadi.
  • Bijak mengawal tekanan. Makan makanan yang sihat. Kurangkan pengambilan makanan segera, beralkohol dan makanan yang mengandungi banyak bahan pengawet. Banyakkan makan sayur hijau dan buah-buahan segar. Hindari makan daging merah terlalu banyak kerana lemak pada daging boleh membuatkan pembuluh darah mengeras.
  • Kurangkan makan makanan bergaram


VIVIX TERBAIK UNTUK STROK


Penawar gout terabit

Selain daripada rawatan alternative seperti berurut, berbekam, dan makan ubat-ubatan hospital, mesti ada juga rawatan alternative yang lain.

Salah satunya adalah Vivix, satu-satunya tonik ajaib Shaklee yang dapat menembusi DNA manusia, sekaligus membaik pulih DNA yang rosak di dalam badan.


4 mekanisme utama vivix ialah:

  • Melindungi dan membaiki kerosakan DNA
  • Memberi impak positif kepada pengawalan genetic
  • Menggalakkan biogenesis
  • Melambatkan pembentukan protein AGE (Advanced Glycation End Products)


Apa kata mereka dengan KEHEBATAN VIVIX

 **Testimoni 1

**Testimoni 2

Alhamdulilah. dengan vivix mereka boleh mulakan hidup baru. Jom hadiahkan vivix dan sebarkan kebaikan vivix pada ibu ayah, saudara mara dan kawan-kawan. Ikhtiar dengan VIVIX insayallah berjaya!

Wakil Pengedar Shaklee Anda:
Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 987151 ]
♥ SMS/WhatsApp : 01123643327
♥ fbfanpage: santaivitamin

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...