Rawat Asma dengan Minyak IkanLelah atau asma adalah satu penyakit yang biasa dihidapi oleh kebanyakan kita hari ini. Asma berlaku apabila radang sistem pernafasan yang kronik, di mana salur pernafasan menjadi:

  • Merah.
  • Bengkak.
  • Menghasilkan lendir berlebihan.
  • Mudah terangsang (hypersensitive).

Apabila terdedah kepada rangsangan atau faktor pencetus, salur pernafasan menjadi sempit dan ini menyebabkan kesukaran bernafas.

Tahap serangan asma berubah mengikut masa bergantung kepada pendedahan terhadap pencetus dan ubat kawalan asma.

Rawatan yang diberikan bagi pesakit asma peringkat awal ialah dengan memberi ubat/semburan bahan kimia (inhaler) bagi merangsang otot pernafasan dalam peparu supaya mengembang dan boleh bernafas dengan selesa.

Jika asma sudah ditahap kronik, inhaler steroid akan digunakan bagi mengurangkan radang dan bengkak di dalam saluran pernafasan. Menurut doktor, penggunaan inhaler adalah selamat asalkan mengikut dos yang disarankan oleh doktor.

Apabila tahap asma teruk, inhaler tidak berguna lagi, pesakit terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan.

Bagi pesakit asma, inhaler hanyalah sebagai pelega @penyelamat ketika terdesak sahaja. Bukan ubat untuk menyembuhkan penyakit tersebut. Walaupun pada peringkat awal setiap pesakit menaruh harapan tinggi untuk sembuh. Ianya semakin parah dan hanya bergantung kepada inhaler untuk legakan sakit tersebut.

Minyak Ikan Membantu Pesakit Asma

“Satu kajian di Hospital Diraja Prince Alfred, Australia menunjukkan mereka yang makan ikan lebih dari sekali seminggu dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan masalah pernafasan,” katanya.

Menurut beliau, hasil kajian itu mendapati tidak wujud kumpulan makanan atau khasiat lain yang mempunyai kaitan dalam meningkat atau mengurangkan risiko asma kecuali ikan.

Ini memberi gambaran bahawa bahawa pengambilan minyak ikan dapat mencegah penyakit asma terutama semasa kecil.

Bagi mereka yang menghidap asma kronik pula, pengambilan dos tinggi minyak ikan dapat mengurangkan serangannya. Ikan atau minyak ikan mengandungi Omega-3 yang kaya dengan Asid Lemak Essential (EFA) dan Asid Docosahexanoic (DHA). Omega-3 inilah yang bertindak mencegah penyakit asma ketika kanak-kanak, serta dapat mengurangkan serangan bagi mereka yang menghidapinya.

Bagi mereka yang menghidap asma kronik pula, pengambilan dos tinggi minyak ikan dapat mengurangkan serangannya.

Omega Guard Shaklee Minyak Ikan Terbaik di Dunia

minyak ikan shaklee mencegah penyakit asma

Terdiri daripada 7 Asid Lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA (Elcosa Pentaenoic Acid),DHA (Docosa Hexaenoic Acid), EDA  menyihatkan jantung & sendi, manakala DHA penting bagi perkembangan & fungsi otak

Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari 3 molekul yang memekatkan Asid Lemak Omega 3 yang bermanfaat & semulajadi, disamping menyingkirkan bahan merbahaya seperti plumbum & merkuri yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan. Satu hidangan Omega (3biji) menyediakan 990mg Asid Lemak Omega-3.

Saya menyeru kepada ibu bapa untuk memberikan Omega Guard Shaklee kepada anak mereka yang menghidap asma. Ini adalah langkah pertama untuk mengurangkan penggunaan inhaler sekaligus dapat hidup tanpanya suatu hari nanti. Tiada inhaler tiadalah steroid. Insyallah Omega Guard Shaklee membantu menangani penyakit asma anak anda.

Wakil Pengedar Shaklee Anda:
Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 987151 ]
♥ SMS/WhatsApp : 01123643327


No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...