5 Tips Luka Pembedahan Cepat Sembuh


Pembedahan. Tak kiralah pembedahan ape pun , kecil atau besar cukup menggerunkan kepada kita. Lebih-lagi bagi luka pembedahan yang lambat sangat untuk sembuh semula akan membataskan banyak perkara dalam kehidupan seharian. 

Luka yang lambat sembuh juga akan terdedah kepada jangkitan kuman dan akan menambahkan lagi bahaya tempat luka pembedahan tersebut.

Bukan sahaja kawasan luka perlu dijaga rapi bagi mempercepatkan penyembuhan luka, tetapi bagaimana tubuh bertindak balas dalam proses penyembuhan, pengambilan makanan yang sihat juga turut membantu mempercepatkan pembaikan luka.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada lambat atau cepat sembuh ialah:
  • usia yang telah lanjut
  • kekurangan nutrisi dalam pemakanan
  • penyakit-penyakit yang dihidapi seperti kencing manis.
  • Jangkitan kuman pada luka

5 Tips Penting Cepatkan Penyembuhan Luka Selepas Pembedahan

1. Bergerak seawal yang boleh selepas pembedahan

Walaupun anda masih lemah, berusahalah untuk bergerak awal sejurus selepas pembedahan. Ia penting untuk memastikan darah dapat mengalir dengan baik dan mengelakkan darah beku terjadi. Mintalah bantuan dari keluarga jika anda masih lemah untuk bergerak sendirian.

2. Minum Banyak Air

Pastikan anda mengambil air putih secukupnya selepas pembedahan. Ia penting untuk penyahtoksin tubuh dari dan tubuh dapat berfungsi dengan baik.

3. Elakkan Lakukan Aktiviti yang Boleh Mendatangkan Kesakitan

Seboleh-bolehnya hindarkan diri daripada melakukan aktiviti yang boleh mendatangkan kesakitan seperti mebongkok atau naik turun tangga kerana ia boleh mengundang kesakitan. Elakkan melakukan aktiviti tersebut seminggu selepas pembedahan.

4. Pastikan Luka Sentiasa Kering dan Bersih

Lap kering sekiranya tempat luka tersebut terkena air dan proses pembersihan sel-sel mati  dibuat mengikut jadual oleh orang-orang yang terlatih. Ia penting untuk mengelakkan jangkitan kuman ditempat pembedahan dan luka cepat sembuh.

5. Ambil Makanan yang Kaya dengan Nutrisi

Pengambilan makanan yang kaya dengan nutrisi juga memainkan peranan penting untuk menyembuhkan luka pembedahan luka dengan cepat.

Rawatan mempercepatkan penyembuhan luka dengan Shaklee.

Vita-Lea : Multivitamin yang lengkap dengan 12 vitamin dan 7 mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Biasanya orang yang baru menjalani pembedahan akan berpantang daripada makan macam-macam makanan. 

Untuk mengelakkan mereka daripada kekurangan nutrisi, Vita-Lea amat membantu untuk melengkapkan keperluan zat tersebut setiap hari.

B Complex : Mengandungi 8 kumpulan vitamin B Complex yang sangat penting untuk keperluan badan. Mampu mengatasi kelesuan pada tubuh,  penting untuk kesihatan mental bagi mengelakkan kemurungan dan juga bertindak sebagai penenang. 

Ia juga penting untuk saraf. Mereka yang baru lepas menjalani pembedahan, biasanya akan berasa lesu dan lemah akibat kesan daripada ubat bius yang digunakan semasa operation. 

Jadi, mereka sangat perlukan B Complex untuk mencegah kelesuan dan mengelakkan kemurungan akibat kesakitan yang dialami.

Vitamin C : Juga membantu memulihkan sel-sel badan dengan cepat. Luka akan lebih cepat sembuh jika digabungkan dengan vitamin C. Membantu pembentukan kolagen dalam badan. Turut membantu meningkatkan tahap imuniti badan kita.

Zinc Complex : Zink membantu dalam mempercepatkan proses baik pulih luka luaran dan dalaman. Zink membantu mengekalkan integriti kulit dan mukosa membran. Zink penting untuk sintesis DNA, pembahagian sel, pembentukan kolagen, sintesis protein, dan fungsi imun - 

Semua proses yang perlu untuk pertumbuhan semula tisu dan pembaikan luka. Biasanya orang akan cari ikan haruan untuk membantu merawat luka selepas bersalin atau selepas pembedahan. 

Ikan haruan mengandungi kandungan zinc yang tinggi, jadi ia membantu mempercepat pemulihan luka dalam badan.

Jangan biarkan tubuh anda menderita dengan menanggung kesakitan luka pembedahan yang lama. Bertindaklah untuk mempercepatkan penyembuhan luka pembedahan. Kuasa tindakan di tangan anda! Hubungi saya sekarang.!!

 
INGIN PENJIMATAN HINGGA 15-20% JAUH LEBIH MURAH DARI HARGA BIASA?. HUBUNGI SAYA SEKARANG!

PENGEDAR SAH SHAKLEE TAMAN IMPIAN PUTRA/ BANDAR SERI PUTRA/ BUKIT 

MAHKOTA/ BANGI LAMA. 
 
Wakil Pengedar Shaklee Anda:
Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 987151 ]
♥ SMS/WhatsApp : 0164225314
♥ fbfanpage: santaivitamin
♥ Instagram: shakleebangi_bynidaNo comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...