Cara Atasi Mengantuk Semasa Bekerja Kerana Berjaga Malam

Mengantuk!..akibat terpaksa berjaga malam. Tidur hanya 2-3 jam Beginilah dilema ibu-ibu yang mempunyai anak yang masih kecil. Terutamanya anak yang masih bayi, umur 3-2 tahun.

Corak tidur mereka ni berubah-ubah dari masa ke semasa. Ada yang tidur awal, kemudian bangun ditengah malam minta dilayan. Begitulah rutin mak-mak yang memang tak pernah nyenyak tidurnya. Dan terpaksa bangun untuk ke pejabat ekoran kerja pejabat yang menimbun.

Pola tidur si kecil memang berubah-ubah. Semasa Danisya berumur sebulan lebih, dia berjaga pada pukul 1 hingga 4 pagi. Mahu kita melayannya. Mengantuk tu Allah sahaja yang tahu. Tersengguk mama dan tokwanya. Mujurlah pada masa tu saya belum lagi bekerja. Selepas umur 2 bulan lebih barulah dia dapat tidur secara normal. Risau juga jika keadaan tu berlarutan hingga saya masuk kerja. Alamatnya hari-hari jadi mata pandalah.

Tapi kadang-kadang ade juga hari-hari yang dia tak sihat, terlebih merengek, memang tidur kita pon tak berapa nyenyak. Biasalah rutin mak-mak memang begitu. Bila tiba waktu rehat je terus ke surau, lelapkan mata kejap. Kononnya nak qada’ tidur balik.

Bila tiba di pejabat juga, rasa badan lemau letih. Nak buat kerja pun terbantut. Penyelesaian saya adalah hari-hari minum nescafee! Sampaikan kawan tegur, awak breast feed anak kan, tak elok minum minuman yang berkafein!..tapi itu sahaja yang buatkan mata saya segar. Side efek yang saya dapat adalah sakit kepala dan perut meragam!

Salah seorang kawan mencadangkan cinch tea mix sebagai ganti kopi. Sajalah cuba. Rupa-rupanya mata saya jadi segar dan boleh berjaga dalam tempoh yang panjang. Esoknya di pejabat steady sahaja sebab tenaga saya sangat tinggi. 



Sehingga sekarang, cinch tea merupakan minuman wajib saya setiap pagi untuk atasi rasa lemah badan, mengantuk dan sebagai bonus, teh ini merupakan teh detox untuk buang segala toksik dan lemak dalam badan. Boleh diminum panas, juga diminum sejuk.


Sekarang suami saya pun terjebak sama dengan cinch tea yang ohsem ni. Suami saya juga gemarkan cinch tea sebagai minuman pagi sebelum ke tempat kerja.

Kini, kopi yang ada di rumah hanya sebagai standby kalau ada tetamu datang dan nak minum kopi. Selebihnya, kami berdua memang sudah jarang sangat sentuh kopi. Sesekali kami minum sebagai melepaskan gian sebagai peneman nasi lemak di hujung minggu.


Saya seronok dengan perubahan ini. Badan saya rasa lebih ringan tanpa toksik, lebih bertenaga dan yang penting hidup saya tidak lagi bergantung kepada kopi yang mengandungi kafein.

Apa tunggu lagi? jangan biarkan reputasi kerja anda terjejas disebabkan oleh masalah mengantuk dan badan yang lemau. Anda pasti boleh mengubahnya! jom pesan sekarang untuk bekerja dengan happy, sihat dan bertenaga! 

Wakil Pengedar Shaklee Anda:
Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 987151 ]
♥ SMS/WhatsApp : 01123643327

No comments:

Post a Comment

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...