Kepentingan Kalsium untuk Ibu Hamil

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Tahniah di atas kehamilan anda. Pasti teruja bukan? Bila disahkan hamil, ibu-ibu perlulah membuat persediaan dari segi mental dan fizikal sebab anda sekarang memasuki fasa yang berlainan daripada biasa.

Pastikan pengambilan Vitamin dan mineral mencukupi untuk keperluan ibu dan bayi  yang sangat diperlukan oleh tubuh manusia . Kerana semasa hamil, tubuh memerlukan sumber vitamin dan mineral yang banyak dari biasa.KEPENTINGAN KALSIUM KEPADA IBU DAN BAYI DALAM KANDUNGAN

Kalsium merupakan nutrisi yang diperlukan dalam tubuh untuk membina tulang dan gigi yang kuat dan sihat. Kalsium juga membantu darah untuk beku secara normal, otot dan saraf berfungsi dengan baik, dan menormalkan kadar denyutan jantung.

99% kalsium terdapat dalam tulang. Dan 1% lagi dalam darah.

Proses tumbesaran bayi dalam kandungan memerlukan kalsium secukupnya untuk berkembang. Jika ibu hamil tidak mengambil kalsium secukupnya, tubuh akan mengambil kalsium dari tulang, kepadatan tulang akan menurun dan mengakibatkan OSTEOPOROSIS.

OSTEOPOROSIS menyebabkan penipisan tulang sehingga lemah, tulang rapuh dan mudah rosak.

Magnesium pula penting untuk metabolisme kalsium, membantu mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, dipercayai salah satu penyebab migraine.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak dapat diserap oleh tubuh dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal dan pundi kencing.

Jangan risau bagi ibu hamil yang alah dengan susu, tak suka minum susu, kami ade penyelesaiannya. Ostematrix sangat sesuai bagi ibu hamil khususnya kerana mengandungi magnesium dan juga vitamin D.

Bayi dalam kandungan memerlukan kalsium untuk tumbesaran. Ini menyebabkan ibu hamil memerlukan banyak kalsium daripada biasa.

Selain itu, ostematrix juga dapat mengurangkan lenguh-lenguh badan, sakit pinggang dan kaki kejang pada ibu hamil. Yang paling bes lagi badan ringan dan segar apabila bangkit dari tidur di pagi hari.
Jadi ibu hamil perlu pastikan pengambilan kalsium mencukupi untuk tubuh dan juga bayi dalam kandungan dapat berkembang dengan baik.

                Anda boleh hubungi saya seperti di bawah untuk maklumat lanjut berkaitan shaklee.

INGIN PENJIMATAN HINGGA 15-20% JAUH LEBIH MURAH DARI HARGA BIASA?. HUBUNGI SAYA SEKARANG!


PENGEDAR SAH SHAKLEE TAMAN IMPIAN PUTRA/ BANDAR SERI PUTRA/ BUKIT 

MAHKOTA/ BANGI LAMA. 

Wakil Pengedar Shaklee Anda:
Harisatun Nida bt Abd Rashid (Nida)
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 987151 ]
♥ SMS/WhatsApp : 0164225314
♥ fbfanpage: santaivitamin
♥ Instagram: shakleebangi_bynida2 comments:

  1. Mmg penting kalsium ni rupanya utk ibu hamil. Kita sbg suami ni mesti selalu kena support bini dr belakang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat tuan...suami kenalah jaga bini kan..

      Delete

Punca dan Cara Buang Angin Dalam Badan Paling Berkesan!

Badan rasa berangin, mula rasa loya, pening dan nak muntah. Tapi tersekat. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung akibat daripada angin ya...